Ana SayfaEkolojiErdoğan’dan İmamoğlu’na: Kanal İstanbul’a başlıyoruz, sen otur işine bak

Erdoğan’dan İmamoğlu’na: Kanal İstanbul’a başlıyoruz, sen otur işine bak

HABER MERKEZİ – Kanal İstanbul hakkında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, projeye karşı olan İBB Başkanı İmamoğlu’na “Sen otur işine bak” sözleriyle seslendi ve projeye ‘en yakın zamanda’ başlanacağını söyledi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray’da “100 bin Sosyal Konut Tanıtım Toplantısı” yaptığı konuşmada tartışmalı Kanal İstanbul Projesi’ne dair açıklamalarda bulundu.

Kanal İstanbul’a karşı tutuma dikkat çeken Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “İstanbul’un coğrafyası böyle bir değişimi kaldıramaz, bilimsel gerekçeleri var” sözlerine de tepki gösterdi.

Erdoğan, “Sen otur işine bak, nasıl uyduğunu göreceksin” sözleriyle İmamoğlu’na seslenirken, Kanal İstanbul’a ‘en yakın zamanda’ başlanacağını belirtti.

“En yakın zamanda ihalesini yapmak suretiyle Kanal İstanbul’a başlayacağız. Kanal İstanbul, Boğaz’ı çok ciddi bir felaketten koruma projesidir. Siyasi boyutuyla da dünyada çok ciddi bir sükse yapacak. Birileri başlarını okşayan efendilerine diyet borcu ödeyecek diye Türkiye’yi büyütecek bu projeyi rafa kaldırmayız. CHP’nin takoz siyasetine boyun eğmeyiz.”

Kanal İstanbul Projesi’nin tartışmalı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna son halini vermek üzere Değerlendirme Komisyonu geçtiğimiz haftalarda toplandı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), konunun tarafı olan meslek odalarının göz ardı edildiğini belirtirken, projeden “derhal vazgeçilmesi” çağrısı yaptı.

Projeye karşı olduğunu defalarca beyan eden İBB Başkanı İmamoğlu da “Kanal İstanbul projesi ihanet değil bir cinayet projesidir” dedi ve proje bittiğinde İstanbul’un da ‘bitmiş’ olacağını söyledi.

İmamoğlu projeye dair en son mesajında ise “İstanbul’un coğrafyası böyle bir değişimi kaldıramaz. Bilimsel gerekçeleri var. Bakın bu bir dayatmadır. 1 milyon 150 bin nüfus oluşturuluyor kanalın etrafında. Hani tankerler, gemiler? Beni bir kişi ikna edemez kardeşim” dedi.

Projede ihale safhasına doğru gidilirken uzmanlardan da uyarılar gelmeye devam ediyor.

Yakın zamanda, Türkiye’nin önde gelen deprem uzmanlarından, Deniz Jeolojisi Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür Kanal İstanbul’un yaratacağı tahribata ve tehlikeye dikkat çekmişti.

Küçükçekmece-Terkos Gölü arasındaki vadi boyunca yapılacak kazı çalışmaları nedeniyle vadi ve çevresindeki ekosistem, fauna ve floranın büyük ölçüde tahrip olacağını belirten Prof. Görür, projenin deprem riskini artıracağını belirtmişti.


9 maddede Kanal İstanbul’la gelecek ‘yıkım’

Previous post
Çocuklarının mezarları tahrip edilen aileler ve mezar ustaları hakim karşısındaydı
Next post
İstanbul'da Didem Mengü birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldü