Ana SayfaGüncelErdoğan’dan Libya açıklaması: Asker gönderebiliriz

Erdoğan’dan Libya açıklaması: Asker gönderebiliriz

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya’dan talep gelmesi halinde, Türkiye’nin bu ülkeye asker göndererek destekte bulunabileceğini açıkladı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya’dan talep gelmesi halinde Türkiye’nin bu ülkeye asker gönderebileceğini söyledi.

Libya hükümetine askeri destek sağlayabileceğini dile getiren Erdoğan, “Libya isterse Türkiye bunun kararını kendisi verir, kimseden izin almayız. (…) Libya’ya her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

TRT’de “Cumhurbaşkanı Özel” programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Türkiye’nin Libya’da faaliyet gösteren gemilerini de koruma hakkına sahip olduğunu belirtti.

Erdoğan ayrıca, Rusya’nın Libya’da General Hafter’e destek vermesi ile ilgili olarak, önümüzdeki günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme yapacağını dile getirerek, “Hafter konusu istiyorum ki Rusya ile münasebetlerde yeni bir Suriye doğurmasın” diye konuştu.

Libya ile imzalanan anlaşma

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Libya’nın karşılıklı mutabakat ile belirlediği münhasır ekonomik bölge alanlarında, ortak arama tarama faaliyetleri gerçekleştirebileceğini de vurguladı.

Libya ile imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin anlaşmayla Doğu Akdeniz’deki yetki alanını maksimum düzeye çıkardıklarını belirten Erdoğan, bu mutabakatla Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullandığını belirterek, bir sondaj gemisi daha alınacağını bildirdi.

Erdoğan ayrıca, “Bu çalışmaları, bu araştırmaları sadece Akdeniz’de değil, zaman zaman Karadeniz’de, hatta belki uluslararası sularda da sürdüreceğiz” dedi.

Doğu Akdeniz krizi

Libya ve Türkiye arasında 27 Kasım’da imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakata Yunanistan tepki göstermiş ve Libya’nın Atina Büyükelçisi’ni sınır dışı etmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin Libya ile imzalanan mutabakatın benzerini bölgedeki diğer ülkelerle de yapmaya “hazır” oldukları mesajını vermişti.

Yunanistan, Türkiye ve Libya arasındaki anlaşmayı “uluslararası hukukun bariz bir şekilde ihlali” olarak değerlendiriyor.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sondaj faaliyetleri Güney Kıbrıs’ın yanı sıra, Avrupa Birliği’nin (AB) tepkisine yol açmış ve AB Türkiye’ye yaptırım kararı almıştı.

Libya’da neler oluyor?

2011 yılında ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından siyasi istikrarsızlık içinde bulunan Libya’nın doğusunda ve batısında iki ayrı yönetim bulunuyor.

Uluslararası toplumun büyük bölümü Trablus’ta Başbakan Fayiz Serrac’ın başkanlık ettiği Uluslararası Mutabakat Hükümeti’ni tanıyor.

Libya’nın doğusunda kontrolü elinde tutan General Halife Hafter’e bağlı güçler, 2019’un Nisan ayının başında Trablus’u ele geçirmek için saldırı başlatmıştı.


BM raporu: Türkiye, Ürdün ve BAE, Libya’ya uygulanan silah ambargosunu ihlal ediyor

İran’dan Libya’ya Yeni Osmanlılar ve Suriye sorunu – Hasan Doğan


DW Türkçe’den derledik.
Previous post
Hey dergisinin kurucusu Doğan Şener yaşamını yitirdi
Next post
İklim krizi: Okyanuslardaki oksijen tükeniyor