Ana SayfaToplumsal CinsiyetErkek şiddeti: Diyarbakır’da son 5 ayda 838 kadın şiddete maruz bırakıldı

Erkek şiddeti: Diyarbakır’da son 5 ayda 838 kadın şiddete maruz bırakıldı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı kendilerine yapılan başvurular üzerine hazırladıkları raporda, son 5 ayda 838 kadının erkekler tarafından şiddete maruz bırakıldığını ortaya koydu. Buna göre kadınlardan 720’sinin psikolojik, 422’sinin ise fiziksel şiddete maruz bırakıldı.

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, son 5 aylık kadına yönelik şiddet raporunu İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nde açıkladı.

Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Dağ, Rosa Kadın Derneği Kurucu üyesi Ayla Akat ile çok sayıda kadın katıldı.

Açıklamayı yapan Ağ üyesi avukat Öykü Çakmak, raporu 1 Temmuz ile 10 Aralık 2019 tarihleri arasında gelen başvurularla derlediklerini kaydetti.

Avukat Çakmak, raporun Diyarbakır’da kadına yönelik şiddete karşı ortak çalışma yürüten şiddet ağı bileşeni Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve meslek odalarının 5 aylık başvuru ve gözlem raporu olduğunu belirtti.

5 ayda 838 kadın başvurdu

Çakmak, Şiddetle Mücadele Ağı bileşenlerine 5 ay içerisinde Diyarbakır ve ilçelerinden 838 kadının başvurduğunu, bu kadınlardan 720’sinin psikolojik, 422’sinin fiziksel, 392’sinin ekonomik, 321’inin dijital şiddet ve ısrarlı takip yoluyla, 198’inin ise sosyal şiddete maruz bırakıldığını açıkladı.

Şiddete maruz bırakan erkeklerin büyük çoğunluğunun kadınların evli olduğu erkekler olduğunu belirten Çakmak, başvuru yapan her kadının, birden çok şiddet türüne maruz bırakıldığını söyledi.

Kadınların yüzde 85’inin sistematik olarak psikolojik şiddet gördüğünü vurgulayan Çakmak, kadınların hem aile içinde hem de toplumsal yapı içerisinde sosyal şiddete maruz kaldıklarını ifade etti.

Cinsel saldırı ve istismar

Çakmak, bu başvurular haricinde kendilerine ulaşan cinsel saldırı vakalarının da olduğunu kaydetti.

Cinsel istismara maruz bırakılan 15-18 yaş arasındaki 97 çocuğun Türk Ceza Kanunu’nda yer alan madde uyarınca adli işlem gördüğünü belirten Çakmak, bunlardan bir kısmının çocuk yaşta zorla evlendirilme vakaları olduğunu ifade etti.

‘İntihar vakaları incelenmeli’

Son 5 aylık süreçte Diyarbakır’da erkeklerin üç kadını öldürdüğünü belirten Çakmak, kentte yaşanan intihar vakalarının da yüksek olduğuna dikkat çekti.

İntihar vakalarını da cinayet olarak gördüklerini söyleyen Çakmak, “Kadın intihar vakalarının hem adli hem de sosyolojik boyutuyla derinlikli olarak incelenmesi gerekmektedir” dedi.

Çakmak, Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı bileşeni kurumlar olarak, sosyal medya aracılığıyla Türkiye’nin diğer kentlerinden son 5 ayda 62 başvuru aldıklarını belirterek, farklı kentlerdeki kadınlarla bu konuda işbirliği yaparak destek sunduklarını kaydetti.

Previous post
Bir haftadır gözaltında: "Gazeteciliğine tanığız, Aziz Oruç serbest bırakılsın"
Next post
Erdoğan: Hiçbir mülteciyi geri göndermedik