Ana SayfaÇalışma YaşamıFransa’da genel grev ikinci gününde

Fransa’da genel grev ikinci gününde

HABER MERKEZİ – Fransa’da dün başlayan süresiz genel grev, bugün ikinci gününde devam ediyor. Macron yönetiminin ’emeklilik reformu’na karşı çıkan işçilerin eylemlerine Sarı Yelekliler ve anarşistler de katılıyor.

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin hazırladığı “emeklilik reformu”na karşı süresiz grev dün başlamıştı.

Ülke genelinde ulaşım, eğitim ve sağlığın da aralarında bulunduğu birçok sektörde çalışanlar, grev kapsamında iş bıraktı.

Sendikaların açıklamalarına göre, demiryolu işçilerinin yüzde 85’i, öğretmenlerinse yüzde 50’si greve katıldı.

Bölgesel trenlerinin yüzde 90’ının iptal edildiğini açıklanırken, Paris metrosu ise 16 hattından 11’ini kapatmak zorunda kaldı. Yüzlerce uçuş da iptal edildi.

Yaklaşık 50 kentte düzenlenen protestolara katılanların sayısının 800 bini aştığı açıklandı. Ancak CGT sendikası ülke genelindeki sayının 1.5 milyon olduğunu belirtti.

‘Emeklilik reformu’nun geri çekilmesi talebiyle sokaklara çıkan eylemcilere Sarı Yelekliler ve anarşistler de destek veriyor.

Fransa’da bu büyüklükte iş bırakma eylemleri en son 1995 yılında gerçekleşmiş ve ülkede üç hafta boyunca her kesimde greve gidilmişti.

Genel grevin Pazartesi gününe kadar devam etmesi beklenirken, bazı sendikaların grevin geleceği hakkında bugün planlarını açıklaması bekleniyor.

İkinci gününde devam eden grev kapsamında Cumhurbaşkanı Macron’un ’emeklilik reformu’nu geri çekmesi talebi bir kez daha dile getirilecek.

Söz konusu “reform”, emeklilikte memur ve işçi ayrımını ve onlara tanınan ayrıcalıkları kaldırmayı, emeklilik yaşını kademeli olarak 62’den 64’e çıkarmayı öngörüyor ve bu reformun birçok sektörü olumsuz etkilemesi bekleniyor.


Karınca, Euronews, BBC Türkçe, AFP



Önceki Haber
Karınca’nın vizyon seçkisinde bu hafta kadın hikayeleri var
Sonraki Haber
HDP'nin çoğunluğu elinden alındı: GABB’da 70 üyenin yerine kayyum