Ana SayfaDünyaGazeteci cinayetinin ardından: Malta Başbakanı’ndan istifa açıklaması

Gazeteci cinayetinin ardından: Malta Başbakanı’ndan istifa açıklaması

HABER MERKEZİ – Üst düzey politikacıların dahil olduğu yolsuzlukları araştıran Maltalı gazeteci Caruana Galizia’nın öldürülmesine ilişkin soruşturmasının derinleşmesinin ardından Malta Başbakanı Joseph Muscat, Ocak ayında görevinden istifa edeceğini açıkladı.

Malta’da yolsuzluk araştırmalarıyla tanınan gazeteci Daphne Caruana Galizia, 16 Ekim 2017 tarihinde arabasına yerleştirilen bombayla öldürülmüştü.

53 yaşındaki gazeteci Galizia’nın öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturmanın kapsamı iki yıl sonra genişliyor.

İki bakan görevlerini bırakmış, istifasını sunan Başbakan Joseph Muscat’ın özel kalem müdürü Keith Schembri de tutuklanmıştı.

Üzerindeki baskı ve protesto gösterileriyle istifaya çağrılan başbakan Muscat, Malta televizyonunda yeni  bir açıklama yaptı.

Euronews’te yer alan habere göre Muscat, Ocak ayında parti liderliği ve başbakanlıktan ayrılacağını açıkladı.

Başbakan, “Sözümü tuttum. Cinayetle suçlanan üç kişi var ve aynı zamanda iddia edilen beyni de ortaya çıkarıp, suçlamaları yönelttik” dedi.

‘Parti başkanlığı ve başbakanlıktan istifa edeceğim’

Joseph Muscat

Muscat, soruşturmada cinayetin aracısı olan taksi şoförü Melvin Theuma’ya cumhurbaşkanlığı affını hükümet olarak önermelerinin ardından Theuma’nın ifadeleriyle iş insanı Yorgen Fenech’e ulaşıldığını anlattı.

“Aldığım kararlar ortak çıkarın çıkarları içindi. Hiç kimse yasaların üstünde değil. Her zaman ulusal çıkarlar olduğunu düşündüğüm kararları aldım. İşçi Partisi Başkanı’na 12 Ocak 2020’de partinin yeni liderini belirlemek üzere gerekli süreci başlatması için yazı yazacağım. O gün İşçi Partisi liderliğinden istifa edeceğim. Takip eden günlerde de Başbakanlıktan istifa edeceğim.”

Mükemmel biri olmadığını kendisinin de eksikliklerinin bulunduğunu belirten Muscat, “Kusurlarım vardı ve onlar için kişisel olarak özür dilerim” diye konuştu.

Muscat’ın açıklamasına ilk tepki ana muhalefetteki Milliyetçi Parti lideri Adrian Delia’dan geldi.

Delia, “Muscat’ın iktidarda kaldığı her günün adalete darbe olduğunu” söyledi.




Önceki Haber
Türkiye, Down Sendromlular Dünya Judo Şampiyonası'nda iki altın madalya kazandı
Sonraki Haber
7 milyona yakın çalışanı ilgilendiriyor: Asgari ücret görüşmeleri başlıyor