Ana SayfaGüncelGelecek Partisi: Davutoğlu kuruluşu ilan etti, partisinin programını anlattı

Gelecek Partisi: Davutoğlu kuruluşu ilan etti, partisinin programını anlattı

HABER MERKEZİ – Kuruculuğunu yaptığı Gelecek Partisi’ni açıklayan eski başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin programını anlattı. “Felsefemiz özgürlükçülüktür” diyen Davutoğlu, başkanlık sistemini eleştirdiği konuşmasında parlamenter sistemi savunduklarını vurguladı, ifade ve basın özgürlüğünden yana olduklarını söyledi, anadilinde eğitim vaadinde bulundu.

AKP’den ayrılan eski başbakan Ahmet Davutoğlu, genel başkanı olduğu Gelecek Partisi’nin kuruluşunu açıkladı.

Dün parti için yasal başvuruda bulunulmuştu.

Bugün ise Ankara Bilkent Otel’de gerçekleştirilen programda, “Bizim bir Geleceğimiz var” sloganıyla partinin Kurucular Kurulu tanıtıldı.

Kurucular Kurulu’nda Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) eski Başkanı Yusuf Ziya Özcan’dan eski AKP milletvekilleri Ayhan Sefer Üstün ve Selçuk Özdağ’a, Nihal Olçok’tan bir dönem Başbakanlık başdanışmanlığı da yapmış olan Etyen Mahçupyan’a dek 155 isim var.

Toplantıda bu üyelere seslenen Davutoğlu, partisinin programını anlattı.

Davutoğlu’nun konuşması CNN Türk, NTV gibi anaakım kanalların hiçbirinde canlı olarak verilmedi. Toplantı konuşması periscope’tan canlı yayınlandı:

“Siyasetimizin felsefesi, geleneğe saygılı özgürlükçülüktür” diyen Davutoğlu, dini ya da seküler hiçbir yapının devlet içinde ayrıcalıklı bir konum elde etmesine asla müsaade edilmeyeceğini söyledi.

Tüm kimliklerin kültürel miraslarını korumayı temel insan hakkı olarak gördüklerini söyleyen Davutoğlu, anadilin eğitimde kullanılmasının aidiyet sürecini güçlendireceğini ifade etti.

Davutoğlu, “Terör ve terörle mücadele söylemi toplumun enerjisini düşüren bir tuzak olmaktan çıkarılmalıdır” dedi.

Etnik ve dini ayrımcılığın karşısında olduklarını belirten Davutoğlu, ifade ve basın özgürlüğünü savunmaktan yana tutum alacaklarını kaydetti.

Davutoğlu yolsuzlukla mücadele, yargı bağımsızlığı, güçler ayrılığı gibi konulara dair de açıklamalarda bulundu:

“Kibre karşı tevazuyu, şahsi çıkara karşı kamu çıkarını savunuyoruz. Her türlü yolsuzlukla mücadele edilecek. Yolsuzlukların kökünden engellenmesi için kamu adına yapılan işler kamu denetimine açık olmalıdır. Şeffaflık ilkemizdir. Kamu görevini yürütenlerin aileleri ayrıcalıklı olmamalıdır.
“Yargının kontrole alınması çabası kim tarafından yapılırsa yapılsın en büyük suçtur. Suçu şahsiliği ilkesinden taviz verilmeyecek.
“Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK), hakimle ve savcılar kurulu olarak ikiye ayrılacak. Tutuklanmanın istisna olması ilkesi titizlikle uygulanacaktır. Lekelenmeme hakkında özen gösterilecektir.
“Güçler ayrılığına dayanan anayasal düzende denetleme olacaktır. İşlevini kaybetme tehlikesinde olan TBMM’nin etkinliği artırılacaktır. Anayasa, mümkün olan en geniş katılımla sıfırdan yazılmalıdır.
“Başkanlık sistemi, yürütmeye güç verme düşüncesiyle getirilmiştir. Bu sistem devam ettiği takdirde, demokratik toplum düzenini sürdürmek mümkün olmayacaktır. Her türlü vesayetten arındırılmış, demokratik parlamenter sistemi savunuyoruz. 12 Eylül 1980 darbesinin etkisinde değil, tam özgürlükçü olacak.
“Sivil toplum kuruluşları her yönüyle şeffaf olmalı, kayıt dışı ekonomi tümüyle tasfiye edilerek finansal kaynak akışlarına tam anlamıyla şeffaflık getirilmeli, hukuki süreçlerdeki görevlendirmeler tam bir şeffaflık içinde yapılmalı, devlet kurumlarında hiyerarşik şeffaflığı yok eden paralel yapılara asla izin verilmemelidir.”

Devamla partisinin ekonomi politikasını anlatan Davutoğlu, “ekonomik başarı için ön şartın, hukukun üstünlüğünün hiçbir tartışmaya yer bırakmayacak şekilde hâkim kılınması” olduğunu söyledi.

“Enflasyon çift haneli, büyümemiz sıfıra yakın; paramız, yabancı para karşısınıda tarihi değer kaybı yaşamıştı.” diyen Davutoğlu, iktidardakilerin iktidarda kalmak dışında dertleri olmadığını söyledi.

Eleştirilerini sürdüren Davutoğlu, “Hep geçmişi konuşuyorlar, hep aynı şeyleri konuşuyorlar. Adaleti, eşitliği duyunca rahatsız oluyorlar” dedi.

Previous post
Diyarbakır Surlarının taşları sökülüp satılıyor
Next post
Britanya seçimleri: İşçi Partisi ağır yenilgi aldı, Muhafazakar Parti kazandı