Ana SayfaGüncelGezi Davası: AİHM’in ‘serbest bırakılsın’ dediği Kavala’ya yine tahliye yok

Gezi Davası: AİHM’in ‘serbest bırakılsın’ dediği Kavala’ya yine tahliye yok

HABER MERKEZİ – Gezi Parkı eylemlerine ilişkin 16 sanıklı davanın dördüncü duruşmasında AİHM’in “derhal serbest bırakılmalı” dediği Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi. Bir sonraki duruşma 28 Ocak’ta yapılacak. Kararın ardından bir mesaj paylaşan Kavala, “Yargının itibarını da zedeleyen bu kararın bir an evvel düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

Gezi Parkı eylemlerinin üzerinden 6 yıl geçtikten sonra açılan, biri tutuklu 16 sanıklı Gezi Davası’nın dördüncü duruşması İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Cezaevi Kampüsün’de yapıldı.

784 gündür tutuklu bulunan iş insanı ve hak savunucusu Osman Kavala, duruşmada hazır edildi.

Duruşmada Gezi direnişi sırasında Güvenlik Şube’de görevli olan Ercan Orhan Aydın ve Hasan Gül dinlendi.

Tanıklar ifadelerinde, tutuklu sanık Kavala’yı ‘şiddet içeren olaylarda görmediklerini’ ve bu olayları organize ettiğine dair bir bilgiye sahip olmadıklarını ifade etti.

Tanık beyanlarına karşı söz alan Kavala, “Tanıklar benim herhangi bir şiddet eylemine katılmış olduğuma dair ya da yönlendirmiş olduğuma dair ya da Gezi olaylarında yönlendirici olmuş olacağıma dair bilgi vermediler” dedi.

Davanın tutuksuz sanıklarından Mücella Yapıcı da “Yaptığımız basın açıklamaları en temel haklarımızla ilgiliydi. Ben özellikle bu konuda yargılandım ve beraat ettim. Fakat bir şey beni rahatsız etti. Tanıklıkta biraz yönlendirme var mı diye düşünmeye başladım, ifadeleri okuyunca ama hukukçu değilim. Tanıklar da aslında iddianamenin asılsız olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Diğer sanıklar da söz alarak tanık beyanlarına karşı konuştu.

Kavala: Ayrımcı uygulamaya son verilmeli

Duruşma Osman Kavala, tutukluluk hususundaki beyanında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği karara atıfla tahliyesini talep etti.

“Önceki celselerde Gezi olaylarını planladığım ve organize ettiğim iddialarının dayanaksız olduğunu ifade ettim. MASAK raporları bir kaynak aktarmadığımızı gösterdi.
“Sanık avukatları iddianamedeki dinlemelerin hukuksuz olduğunu, çalışmaların Gülencilikle suçlanmış görevlilerle yapıldığını ortaya koydu. Bu iddianame suçluluğumu değil, suçsuz olduğumu gözler önüne süren bir belgedir. 26 tahliye talebim, benzer gerekçelerle reddedildi.
“İddianame’de anlatılan edimlerin suç unsuru taşımadığı ve benimle somut bir ilişki olmamasına rağmen benimle ilgili şüphelerin ağır basması özgürlüğümün değerinin verilmediğinin göstergesi ama özgürlüğümün değeri evrensel normlara dayanıyor.
“AİHM kararı da bunu gösteriyor. Bu hukuksuz ve ayrımcı uygulamaya son verilmesini istiyorum.”

Kavala’ya tahliye yok

Duruşmaya verilen aranın ardından iddia makamı, mütalaasında Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verilmesini talep etti.

Mahkeme de Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararını göz önünde bulundurularak Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi.

Mahkeme heyetinin verdiği diğer kararlar ise şöyle:

  • Aralarında Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüne sebep olan Mevlüt Saldoğan’ın da bulunduğu polislerin ve Hazine’nin katılma taleplerinin kabulüne,
  • Adalet Bakanlığı’na AİHM kararının kesinleşip kesinleşmediğine ilişkin yazılan yazının cevabının beklenmesine,
  • Tutuksuz sanıkların adli kontrol şartlarının kaldırılması taleplerinin reddine karar verdi.

Davanın bir sonraki duruşması 28 Ocak 2020 tarihinde yapılacak.

“Bu kararın bir an evvel düzeltilmesi gerekiyor”

Osman Kavala, tutukluluğunun devamına karar verilmesi üzerine bir açıklama yayımladı.

Kavala, “Yargının itibarını da zedeleyen bu kararın bir an evvel düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum” dedi. Açıklamasında, şunları kaydetti:

“Bugün görülen duruşmada, AİHM’in derhal serbest bırakılmam yönündeki kararına ve dinlenen tanıkların, benimle Gezi eylemleri arasında herhangi bir ilişki kurmamış olmalarına rağmen, mahkeme heyetinin tutuklama kararını sürdürmesi benim için çok şaşırtıcı oldu.
“Yargının itibarını da zedeleyen bu kararın, bir an evvel düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum. Tutukluluk halimin sürmesinin, yargıdaki hukuksuzlukların ve bunların kaynaklarının daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacağını ümit ediyorum.
“Duruşmaya katılanlara çok teşekkür ederim. Bu benim için büyük bir moral kaynağı oldu.”

Diğer yandan aralarında hukukçular ve siyasetçilerin de olduğu çok sayıda kişi, AİHM’in “derhal serbest bırakılması” gerektiği yönündeki kararına rağmen Kavala’nın tutukluluğunun devam etmesine tepkiler gösterdi.

AİHM “Kavala derhal serbest bırakılsın” demişti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 10 Aralık’ta Osman Kavala’nın başvurusuna ilişkin kararını açıklamıştı.

AİHM, Osman Kavala’nın makul şüphe olmadan siyasi sebeplerle tutuklanması ve AYM’nin başvuruyu makul bir sürede incelememesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5. maddesinin 1. ve 4. fıkraları ile 18. maddenin ihlal edildiğine karar vermişti.

1’e karşı 6 oyla alınan kararda mahkeme, Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına da hükmetmişti.


Dava hakkında

Silivri Cezaevi Kampüsü karşısında bulunan duruşma salonunda görülen dava kapsamında, tutuklu Osman Kavala’yla birlikte 16 kişi yargılanıyor.

İddianamede Kavala’nın yanı sıra Memet Ali Alabora, Mücella Yapıcı, Yiğit Aksakoğlu, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Çiğdem Mater, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, İnanç Emekçi, Mine Özerden, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ali Hakan Altınay da suçlanan isimlerden.

Gezi Parkı’nda başlayan “protestoları örgütlemek ve finanse etmek” ile suçlanan 16 kişi hakkında, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor.

Öte yandan iddianamede 746 müşteki bulunuyor. Müştekiler arasında dönemin bakanlar kurulu üyeleri ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bulunuyor.


Ne olmuştu?

Türkiye’de uzun yıllardır sürdürdüğü sivil toplum girişimleri ile tanınan Osman Kavala, 18 Ekim 2017 tarihinde Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı.

Kavala, “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla 1 Kasım’da tutuklanmıştı.

Diğer yandan 16 Kasım 2018 Cuma günü düzenlenen operasyonla akademisyenler Prof. Dr. Betül Tanbay ve Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Anadolu Kültür’ün Yönetim Kurulu Başkanvekili Yiğit Ekmekçi, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hakan Altınay, Genel Koordinatörü Asena Günal ve film yapımcısı Çiğdem Mater ile Meltem Aslan, sivil toplum çalışanları Yiğit Aksakoğlu, Filiz Telek, Bora Sarı, Yusuf Cıvır, Ayşegül Güzel, Hande Özhabeş gözaltına alınmıştı.

16 Kasım gecesi ifade işlemlerinin ardından Hande Özhabeş, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Asena Günal ile Bora Sarı ve Meltem Aslan, 17 Kasım’da da Prof. Dr. Betül Tanbay, Yiğit Ekmekçi, Hakan Altınay, Yusuf Cıvır, Ayşegül Güzel ve Çiğdem Mater serbest bırakılmıştı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde sivil toplum çalışmaları yapan Yiğit Aksakoğlu ise tutuklanmıştı.

Öte yandan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü Gezi soruşturmasında, Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı ve avukat Can Atalay ile şehir plancısı Tayfun Kahraman, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Parti Meclis Üyesi Ahmet Saymadi ve Haluk Ağabeyoğlu İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde 28-30 Kasım 2018 tarihlerinde ifade vermişti.

Previous post
Kanal İstanbul: Bakanlıktan İBB'ye protokol resti
Next post
Noel Yortusu ve Yaldo bayramı kutlanıyor