Ana SayfaDünyaGörüşmeler yeniden başlamıştı: Trump, ABD askerlerini geri çekmeyi planlıyor

Görüşmeler yeniden başlamıştı: Trump, ABD askerlerini geri çekmeyi planlıyor

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump’ın, Taliban ile görüşmelerin yeniden başlamasının ardından Afganistan’daki asker sayısını azaltmayı planladığı belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Şükran Günü sebebiyle ABD askerlerini ziyaret etmek için Afganistan’ın başkenti Kabil dışındaki Bagram Hava Üssü’ne gitmişti.

Trump, burada Taliban ile barış görüşmelerine yeniden başlanıldığını duyurmuştu.

Euronews’in ABD’li iki yetkiliye dayandırdığı habere göre Trump, Afganistan’da bulunan 13 bine yakın Amerikan askerinin yaklaşık üçte biri olan 4 bin askeri geri çekmeyi planlıyor.

ABD 2001 yılından beri Afganistan’daki savaşta 133 milyar dolar harcadı. 2 bin 300 Amerikan askerinin hayatını kaybettiği Afganistan’da, 58 binden fazla Afgan askeri ve 38 bin sivil, yaklaşık 42 bin de militan öldü.

ABD-Taliban görüşmeleri

ABD Başkanı Trump, Eylül ayında Afganistan’daki çatışmalara son vermek için Taliban’la yaklaşık bir yıldır sürdürülen görüşmelere son verdiğini açıklamıştı.

Trump, Camp David’de Afganistan Devlet Başkanı Gani ve Taliban liderleriyle düzenlenecek olan gizli görüşmeyi de iptal etmişti.

ABD’nin 18 yıldır devam eden operasyonlarını sonlandırmak için Taliban’la yürüttüğü görüşmeler, Taliban’ın düzenlediği saldırıda bir ABD askerinin hayatını kaybettiği gerekçesiyle durdurulmuştu.

Afganistan’daki Taliban örgütünün başmüzakerecisi Şir Muhammed Abbas Stanikzay ise aylardır süren müzakereleri anlaşmaya varmak üzereyken durduran Trump’a görüşmelere devam etmek isterse “kapılarının açık olduğunu” duyurmuştu.

Kasım ayı sonunda ABD askerlerini ziyaret etmek için Afganistan’ın başkenti Kabil dışındaki Bagram Hava Üssü’ne giden Trump, burada Taliban ile barış görüşmelerine yeniden başlanıldığını duyurmuştu.

Şu an 2020 seçimleri için kampanya turlarına başlayan Trump, 2016’daki seçim kampanyası sırasında Afganistan’daki savaşa son vermeyi vadetmişti.

Ancak daha sonra askerlerin tamamını geri çekmek yerine, asker sayısını 8 bin 600’e indirmek istediğini açıklamıştı.

2001 yılından beri Afganistan’daki savaşta 2 bin 300 askerinin hayatını kaybeden ABD’nin şu an Afganistan’da 13 bin ABD askeri var.


Karınca, Euronews
Previous post
Diyarbakır Valisi: Surları tahrip edenler gözaltına alındı
Next post
'İntihar' denilmişti: Aysun Yıldırım'ın tırnağında bir erkeğe ait DNA örneği bulundu