Ana SayfaGüncelGözaltındaki gazeteci Aziz Oruç’tan dayanışma çağrısı

Gözaltındaki gazeteci Aziz Oruç’tan dayanışma çağrısı

HABER MERKEZİ – Dört gündür gözaltında tutulan ancak bugün avukatıyla görüşmesine izin verilen gazeteci Aziz Oruç, gönderdiği mesajında “Bir gazeteci olarak yıllarca halkların sesi olmaya çalıştım. Şimdi en çok sizin dayanışmanıza ihtiyacım var” dedi.

Ağrı’da 11 Aralık Çarşamba günü gözaltına alınan gazeteci Aziz Oruç, 4 gündür Doğubayazıt İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor.

Dosyasında gizlilik kararı bulunan ve halen sorgusu süren Oruç, avukatıyla ancak bugün görüşebildi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Oruç, bu görüşmede avukatı aracılığı ile kamuoyuna bir mesaj gönderdi.

Dayanışma çağrısı yapan gazeteci Oruç, mesajında “Bir gazeteci olarak yıllarca halkların sesi olmaya çalıştım. Günlerdir Ermenistan İran ve Türkiye’de ağır tecrit koşullarında tutuldum. Şimdi en çok sizin dayanışmanıza ihtiyacım var. Özgür yarınlarda görüşmek dileği ile…” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan Oruç’un eşi Hülya Oruç, Twitter üzerinde yaptığı paylaşımlarda eşinin götürüldüğü Doğubayazıt Dr. Yaşar Eryılmaz Devlet Hastanesi’nde görevli doktorlarca tedavi edilmediğini duyurdu.

Oruç’un dün ve bugün sağlık kontrolüne götürüldüğünü ancak nöbet değişimindeki doktorlardan hiçbirinin eşini tedavi etmediğini dile getiren Hülya Oruç, “Doktorlar eşimin hayatıyla ilgili oluşacak her türlü sağlık probleminden sorumlu ve suçludurlar” dedi.

Ne oluyor?

Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, 11 Aralık’ta yaptıkları operasyonla gazeteci Aziz Oruç, HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek ve eski belediye meclis üyesi Muhammet İkram Müftüoğlu’nu gözaltına aldı.

İçişleri Bakanlığı gözaltılarla ilgili yaptığı ilk açıklamada gazeteci Oruç için “terörist” dedi. Hükümete yakın basın organları da “Teröristler yakalandı” sözleriyle haberi servis etti.

Ekelek ve Müftüoğlu dün çıkarıldıkları mahkemece “örgüte yardım ve yataklık etmek” iddiasıyla tutuklandı.

Bununla birlikte HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir de hükümete yakın medya tarafından hedef gösterilen isimlerden.

Hakkındaki iddialara yanıt veren Taşdemir, “‘Terörist’ diye damgalayıp derbeder ettiğiniz gazeteci ve siyasetçileri sınır boylarına sürüp donma ve boğulma tehlikesi ile karşı karşıya bırakırken, bu insanların ailerinin yardım çığlıklarına duyarsız ve sessiz kalmamızı beklemeyin” dedi.

HDP Doğubayazıt İlçe Örgütü ise gazeteci Oruç ile birlikte gözaltına alınıp, tutuklanan ilçe eşbaşkanları Abdullah Ekelek ve hedef göstermelere dair yaptığı açıklamada, İranlı görevliler tarafından işkence edilen Oruç’un sınırda ölüme terk edildiği, bunun üzerine de Ekelek’in yardıma gittiği belirtildi.


HDP: Gazeteci Aziz Oruç sınırda ölüme terk edilmişti


Bu açıklamaların yanı sıra Mezopotamya Ajansı, hakkında verilen hapis cezası nedeniyle 2017 yılında Irak Kürdistan Bölgesi’ne gitmek zorunda kalan gazeteci Oruç’un Avrupa’ya gitmek için İran üzerinden Ermenistan’a geçmek istediğini aktardı.

Ancak İranlı görevlilerin yakaladıktan sonra işkence ettikleri Oruç’u, birkaç gün sonra Türkiye’den yetkililere teslim etmek yerine sınır hattına öylece bıraktığı bildirildi.

Aziz Oruç hakkında

1984 Diyarbakır doğumlu olan Oruç, 2011’de Denizli Pamukkale Üniversitesi’nde öğrenci olduğu dönemde yargılandığı davada hapis cezasına çarptırıldı.

Oruç’un ceza aldığı dosya Yargıtay sürecindeyken Irak Kürdistan Bölgesi’ne gitmek zorunda kaldı.

Orada gazetecilik faaliyetlerini sürdüren Oruç, yaklaşık 7 yıldır gazetecilik yapıyor.

Oruç, kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinde yayımlanan haberleri gerekçe gösterilerek yargılanıyor.

28 Kasım’da Çağlayan’da bulunan İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan davanın duruşmasında Oruç’un dosyası diğer dört gazetecininkinden ayrılmıştı.

Previous post
Oyuncu Hale Akınlı hayatını kaybetti
Next post
Bayburt’ta kadın cinayeti: Zehra Erdemir'i öldüren Recai Çetin tutuklandı