Ana SayfaToplumsal CinsiyetGözaltındaki kadınlar ‘adli kontrol’ ile serbest

Gözaltındaki kadınlar ‘adli kontrol’ ile serbest

HABER MERKEZİ – Kadıköy’de, Şilili kadınların, erkek şiddetini protesto etmek için düzenlediği “Las Tesis”i sergiledikten sonra gözaltına alınan kadınlar “adli kontrol” şartı ile serbest bırakıldı.

Şilili feminist kolektif Las Tesis aktivistlerinin erkek şiddetine yönelik başlattığı ve giderek tüm dünyaya yayılan dansı Türkiye’de de gerçekleştirmek için dün (8 Aralık) bir araya gelen kadınlara polis tarafından müdahale edilmişti.

Bu sırada Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim ile Nisa Kör, Seda Elhan Barbaros, Ayşen Ece Kavas, Yaprak Okatalı ve Sevda Yeniköylü’yü gözaltına aldı.

Kadınlar bugün adliyeye çıkarılırken, hepsi “adli kontrol” ile serbest bırakıldı.

Valilikten savunma, kadınlardan yanıt

Kadınların gözaltına alınmasına ilişkin İstanbul Valiliği dün gece bir açıklama yapmıştı.

Valilik bu açıklamasında kadınların ‘suç teşkil eden sloganlar attığını’ ileri sürerken, polislerin bu gerekçeyle müdahale ettiğini savunmuştu.

“Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından ‘Şili ülkesindeki kadın hakları ve kadınlara yönelik şiddet konularına dikkat çekmek’ amacıyla bugün saat 15.00’te Kadıköy İskele Meydanı’nda bir etkinlik düzenlenmiştir.
Platform üyeleri tarafından düzenlenen etkinlikte yapılan dans gösterileri sonrasında atılan sloganlarda ‘tecavüzcü sensin, öldüren sensin, polisler, hâkimler, devlet ve başkan’ şeklinde ifadeler kullanan söz konusu gruba yaptıklarının suç olduğu, eylemi durdurmaları ve dağılmaları için makul süre tanınmıştır.
Ancak, grubun dağılmamakta ısrar edip, konusu suç oluşturan sloganlara devam etmeleri üzerine, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü Kadın Grubu tarafından polis marifetiyle alan boşaltılmaya çalışılmıştır. Etkinliği provoke eden ve güvenlik güçlerine mukavemette bulunan 7 şahıs Cumhuriyet Savcılığı talimatları ile gözaltına alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Valiliğin bu açıklamasına yanıt veren kadınlar İstanbul Sözleşmesi’ni de hatırlatarak yanıt vermişti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Twitter üzerinden verdiği yanıt şöyleydi:

Barolardan ortak açıklama ve tepki

Türkiye Barolar Birliği, 81 ilin baro başkanlıkları ve Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu  (TÜBAKKOM) da polis müdahalesi ve kadınların gözaltına alınmasına dair ortak bir açıklama yaptı.

Bu eylemin engellenmesinin hukuka aykırı olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Ülkemizde kadın cinayetlerinin hızla arttığı bir dönemde, son olarak birkaç gün önce tanımadığı bir cezaevi firarisi tarafından öldürülen Ceren Özdemir’in katledilmesinin üzüntüsünü ve dehşetini yaşadığımız bir süreçte, kadına karşı şiddeti protesto etmek amacıyla, kadınlar tarafından İstanbul’da yapılan barışçıl bir gösteriye güvenlik güçlerince yapılan müdahaleyi kınıyoruz.
Kadın cinayetlerine karşı yapılan haklı ve barışçıl bir toplantıya yönelik şiddet içeren bu müdahale ve gözaltılar, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının hukuka aykırı bir şekilde engellenmesidir. Kadın cinayetlerine karşı yaşam hakkını savunmak, şiddeti protesto etmek, sorumluları göreve çağırmak demokratik bir hakkın kullanılmasıdır.
Tüm dünyada kadına karşı şiddetin simgesi haline gelen bir dans gösterisinin, polis tarafından şiddet kullanılarak dağıtılması ve göstericilerin ters kelepçe takılarak gözaltına alınmaları kabul edilemez.
Kadına yönelen şiddeti önlemek, devletimizin yükümlülüğüdür. Bu doğrultuda, dayanışma gösterilmesi gereken kadınlara, kolluk güçlerinin ve talimat verenlerin uygulamış olduğu şiddeti kınıyor, gözaltına alınanların hemen salıverilmesini talep ediyoruz.
Türkiye Barolar Birliği, Barolar ve TÜBAKKOM olarak, kadına karşı şiddetin önlenmesi için haklı taleplerimizi dile getiriyor, mücadelemizi yılmadan sürdüreceğimizi kamuoyuyla saygılarımızla paylaşıyoruz.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
18'i HDP'li vekillere ait: Meclis’e 21 yeni fezleke geldi
Sonraki Haber
İmamoğlu'ndan Bakan Turhan'a 'Kanal İstanbul' yanıtı