Ana SayfaDünyaHafter’e bağlı güçlerin el koyduğu gemi ve Türkiyeli mürettebat serbest

Hafter’e bağlı güçlerin el koyduğu gemi ve Türkiyeli mürettebat serbest

HABER MERKEZİ – Halife Hafter’e bağlı güçler tarafından Akdeniz’de alıkonulan Grenada bandıralı Türkiye vatandaşlarından oluşan mürettebatın bulunduğu gemi serbest bırakıldı.

General Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu önceki gün Akdeniz’de mürettebatı Türkiye vatandaşlarından oluşan bir gemiye el koyduğunu açıklamıştı.

Grenada bandıralı gemiye Libya’nın liman kenti Derne açıklarında el konulan gemi mürettebatıyla birlikte serbest bırakıldı.

Euronews’in aktardığına göre personelin pasaportlarını almalarını ardından gemi Mısır’ın İskenderiye kentine gitmek üzere Libya’nın Derne kentindeki Ras el Hilal Limanı’ndan ayrıldı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Libya Ulusal Ordusu’nun sözcüsü Ahmed El Mismari, Malta’dan Mısır’a un götüren Grenada bayraklı gemiyi aradıklarını ve silah bulamadıklarını açıkladı.

Mismari, geminin Libya karasularına izinsiz girdiğini ileri sürdü.

Libya’da ikili hükümet

Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalar yaşanıyor.

Ülke, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.

Doğudaki hükümet Fransa, Rusya, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.

Türkiye-Libya askeri işbirliği mutabakatı Meclis’ten geçmişti

Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 27 Kasım’da imzalanan “Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası”, 21 Aralık’ta Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edilmişti.

Mutabakat Türkiye’nin Libya’ya asker gönderip göndermeyeceği tartışmalarını da beraberinde getirmişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Libya hükümetinden talep gelmesi durumunda asker gönderilebileceğini” belirtmişti.

Ayrıca Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Türkiye arasında ayrıca “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” da imzalanmıştı.

Bu mutabakat da başta Yunanistan ve Güney Kıbrıs olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinin ve ABD’nin tepkisini çekmişti.

Previous post
Adana'da bir erkek birlikte olduğu kadını ağır yaraladı
Next post
AKP'li Çelik'ten Avrupa'ya: Türkiye mülteci yükünü tek başına kaldırmayacak