Ana SayfaGüncelHasan Cemal’e “Cumhurbaşkanına hakaret”ten takipsizlik

Hasan Cemal’e “Cumhurbaşkanına hakaret”ten takipsizlik

HABER MERKEZİ – Gazeteci Hasan Cemal’in ‘Dikta/Diktatör’ yazısıyla ilgili “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla yapılan şikayet üzerine başlatılan soruşturmada ‘takipsizlik’ kararı verildi.

Gazeteci Hasan Cemal’e 9 Temmuz 2018’de T24’te kaleme aldığı ‘Dikta/Diktatör’ yazısıyla ilgili “Cumhurbaşkanına hakaret” soruşturması açılmıştı.

Yazıyla ilgili ilk olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yapılmış, savcılık yer itibariyle yetkisizliğe karar vermiş ve dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndermişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmada, ‘suçun unsurları oluşmadığı’ gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. kaydetti.

Kararda, atılı suçtan soruşturma yapılmasının TCK 299/1 gereği Adalet Bakanı’nın iznine tabi olduğu hatırlatılattı.

‘Suçun unsurları oluşmadığından bahisle’ kovuşturma izninin verilmediğini aktaran başsavcılık bu nedenle kovuşturma işlemi yapılamayacağını belirterek, “Söz konusu paylaşım ve şüpheli hakkında kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi” dendi.

Cemal: Bu yazı ifade özgürlüğümü kullanmaktır

Hasan Cemal, başlatılan soruşturmayla ilgili İstanbul Adliye Sarayı’nda verdiği ifadede yazının ‘suç olmadığını’ belirterek şunları söylemişti:

“Bu yazı, ifade özgürlüğümü kullanmaktır. Bu yazı ifade özgürlüğümü savunmaktır. Bu yazı, eğer bir ülkede suç unsuru haline getiriliyorsa, o ülkede ifade özgürlüğü yok demektir. O ülkede hukukun üstünlüğü yok demektir. Ve, o ülkede demokrasi yok demektir. Ben bu yazımı bugün de özgürlük ve hukuk adına savunuyorum. Şimdi bu konuda bir karar vermek durumunda olan sizsiniz Sayın Savcı. Siz ne diyorsunuz? İfadem bundan ibaret, teşekkür ederim.”

Hasan Cemal’in, 12 Ağustos 2015 tarihli “Akan kanın bir numaralı sorumlusu Saray’daki Sultan’dır, nokta!” ve 7 Eylül 2015 tarihli “Heyy sen!” başlıklı yazılarına dair de “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla soruşturma açılmıştı.

Savcılar Umut Tepe ve Emin Aydinç, bu soruşturmalarda takipsizlik kararı vererek dava yoluna gidilmesine yer olmadığına hükmetmişlerdi.

Hasan Cemal hakkında

1944 yılında İstanbul’da doğdu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Cemal, gazeteciliğe 1969 yılında Ankara’da haftalık Devrim dergisinde başladı.

Yeni Ortam dergisi, Anka Ajansı, Günaydın, Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde çalıştı.

Cumhuriyet gazetesinde Ankara temsilciliği ve genel yayın yönetmenliği yapan Cemal, 1998 itibariyle çalışmaya başladığı Milliyet gazetesinden 15 yıl sonra dönemin Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Batsın bu gazetecilik” sözlerini eleştirdiği yazısı yayınlanmayınca ayrıldı.

Halen T24’te yazılar yazan Hasan Cemal, Bağımsız Gazetecilik Platformu P24’ün kurucu başkanı aynı zamanda.

Cemal’in yayımlanmış 12 kitabı var.

Previous post
21 Kasım 2016’da başlatılmıştı: Van’da eylem yasağı 15 gün daha uzatıldı
Next post
SİYAD’ın yeni yönetimi belli oldu