Ana SayfaEkolojiHasankeyf’te tarih yerinden edilirken: El-Rızk Camisi de taşındı

Hasankeyf’te tarih yerinden edilirken: El-Rızk Camisi de taşındı

HABER MERKEZİ – Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak olan antik kent Hasankeyf’in son tarihi eserlerinden El-Rızk Camisi taşındı. Böylece antik kentte şu ana kadar yedi eser baraj gölü sahasından taşınmış oldu.

12 bin yıllık tarihe sahip Batman’ın Hasankeyf ilçesinde yapılmak istenen Ilısu Barajı’nda tüm tepkilere rağmen su tutma işlemi devam ediyor.

Baraj nedeniyle Hasankeyf’te tarihi yapılar da yerinden olurken; kentin önemli tarihi eserlerinden El-Rızk Camisi de yerinden koparıldı.

Ağırlığı yaklaşık bin 700 ton olan cami 3 aşamalı olarak yerden 4 metre 40 santim yukarı kaldırıldı. 55 akslı krikolar üzerine kaldırılan cami, 256 tekerlekten oluşan kendinden tahrikli modüler sistem (SPMT) acına yüklendi.

Araca yüklenen caminin ana gövdesi, Dicle Nehri üzerinde inşa edilen 12 kutu menfezden oluşan köprü üzerinden geçerek yarın “Hasankeyf Kültürel Park Alanı” adı verilen yeni yerine götürülecek.

Er-Rızk Camisi’nin ardından yapının harim duvarı, taç kapı ve giriş bölümü de taşınacak.

Taşıma öncesi Devlet Su İşleri (DSİ) 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, Çarşamba gününe kadar Harim Duvarları’nın da taşınacağını belirterek “Hasankeyf’e suyun gelmesine yaklaşık bir metre kaldı. Şubat ayında ise Hasankeyf’in su altında kalacağını planlıyoruz” dedi.

Şu ana kadar taşınan eserler

Proje kapsamında Zeynelbey Türbesi, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Orta Kapı, Kızlar (Eyyubi) Camisi Doğu ve Batı Bloku, Kızlar (Eyyubi) Camisi Kuzey ve Güney Duvarı, Süleyman Han Camisi Külliyesi, taç kapı ve çeşme, Süleyman Han Camisi külliyesi, minaresi taşınmıştı.

Hasankeyf’in önemi

İlk insan izlerinin 300 bin yıl önce görüldüğü, ilk yerleşimin ise 12 bin yıl önce gerçekleştiği ve bir açık hava müzesi olan antik kent ve en az 24 medeniyete ev sahipliği yapan Hasankeyf, Dicle Nehri’nin kıyısına kurulu.

Hasankeyf, Avrupa’daki en önemli mimari ve arkeolojik sitlerden biri.

12,000 yıllık bir tarihin izlerini taşıdığı gibi, zengin bir biyolojik çeşitlilik de sergiliyor.

Sadece 20’sinde arkeolojik kazısı kısmen yapılmış 289 höyük, 199 yerleşim yeri, en az 100 endemik tür ve soyu tükenme tehlike listesinde bulunan canlıya ev sahipliği yapıyor.

İslam mimarisinin M.S. 12 ila 15’inci yüzyıllara ait bazı baş yapıtlarına sahip olan Hasankeyf, özellikle Artuklu ve Eyyubi dönemleri olmak üzere, Selçuklu şehir kültürünün en iyi korunmuş tanıkları arasında yer alıyor.

Hasankeyf, 1978 yılında Türkiye’nin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi, 1981 yılından beri ise Kültür Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün koruması altındaydı.


Uzmanlardan Hasankeyf çağrısı: Hala bu yanlıştan dönülme şansı var

Fotoğraflarla: Köyler suya gömüldü, baraj Hasankeyf’e doğru ilerliyor

Yıkım devam ediyor: “Hasankeyf ve Dicle Vadisi kıyamet günlerini yaşıyor”

Hasankeyf’te tarihi çarşı boşaltıldı, esnaf dükkanını yaktı

Hasankeyf’te tarihi eserler ‘koruma’ adı altında betona gömülüyor

Hasankeyflilere zorunlu göç dayatması: “Evlerimiz elimizden alındı, ne yapalım?”

Hasankeyf: Tarihin yıkımı ve ‘keşfi’ bir arada

Su tutma işlemi devam ediyor: Hasankeyf’te 10 köy sular altında

Nedeni Ilısu Barajı: Mezopotamya’nın ilk antik liman kenti sulara gömüldü

Hasankeyf Economist’te: ‘Tarihi sular altında bırakmak’

Hasankeyf Koordinasyonu: 100 bin insan zorla yerinden edilecek

Fotoğraflarla: Hasankeyf’in yok edilişi Guardian’da

Hasankeyf’ten yeni uydu görüntüleri

Previous post
İstihdam azalmaya, işsizlik artmaya devam ediyor
Next post
46 kez şikayette bulundu, erkek hakkında işlem yapılmadı: 'Sesimi ölmeden duyun'