Ana SayfaGüncelHasip Kaplan hakkında kırmızı bülten kararı

Hasip Kaplan hakkında kırmızı bülten kararı

HABER MERKEZİ – Eski milletvekili Hasip Kaplan hakkında, “örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” iddialarıyla yargılandığı davada kırmızı bülten çıkarılması talebinde bulunulmasına karar verildi.

Cizre 2. Ağır Ceza Mahkemesi, katılmadığı bir basın açıklaması nedeniyle “örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” suçlamalarıyla yargılanan eski milletvekili Hasip Kaplan hakkında kırmızı bülten çıkarılması talebinde bulunulmasına karar verdi.

Karara ilişkin bianet’ten Tansu Pişkin’e konuşan Kaplan, söz konusu açıklamanın gerçekleştiği 6 Şubat 2008 tarihinde, Meclis Genel Kurulu’nda başörtüsü yasağının kalkmasıyla ilgili görüşmelerde milletvekili olduğu Demokratik Toplum Partisi (DTP) adına konuşmacı olduğunu söyledi.

Mahkemenin kendisinin yurtdışında olduğunu bildiğini de belirten Kaplan, avukatlarının Meclis’teki konuşma tutanaklarını da mahkemeye sunduğunu ve savunmasının istinabe yoluyla alınması için talepte bulunduğunu aktardı:

“Dava açıldığında İstanbul’da savcılıkta talimatla ifade verdim, 6 Şubat günü Meclis’te olduğumu, konuşma yaptığımı söyledim. Avukatlarım da duruşmada söyleyip mahkemeye benim adresimi vererek istinabe talebinde bulundular. Heyet adresimi bildiği halde kırmızı bültenle yakalama kararı verdi.”

Meclis’te konuşurken açıklama yapılmış

O dönem DTP Şırnak Milletvekili olan Hasip Kaplan, partinin Kasrik Boğazı’nda yapılacak “Silahlar Sussun” eylemi için 5 Şubat 2018’de Şırnak’a gittiğini belirterek, süreç ile ilgili şunları söyledi:

“Dönemin emniyet müdürünü, jandarma alay komutanını, belediye başkanlarımızı aldık ve basın ordusu eşliğinde Kasrik Boğazı’na gittik. Çadır yerlerini, park yerlerini, trafik güzergahını belirledik. Heyetler gelince Ahmet Türk onlarla beraber çadır yerine gitti. Ben de hemen Diyarbakır Havalimanı’na döndüm ve gece de Ankara’ya geçtim.
“6 Şubat’ta saat 11.00’de Eşbaşkan Emine Ayna oradaki milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla beraber bir basın açıklaması yapmış. Ancak ben o gün Meclis’te konuşmacıydım. 2015’te dokunulmazlığım kalktı ve katılmadığım bu açıklama nedeniyle bana dava açıldı.”

Eşinin pasaportuna da el konuldu

10 Aralık’ta yurtdışına çıkış yapacağı sırada eşinin pasaportuna el konulduğunu belirten Kaplan, kendi pasaportunun da iptal edildiğini aktardı.

Pasaport iptali kararının da aynı mahkeme tarafından verildiğini ifade eden Kaplan, “Ben 40 yıllık hukukçuyum. Kusura bakmasınlar, hukuki, meşru, yasal yollardan ben bunun hesabını soracağım, peşini bırakmayacağım” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
MEB: Engelli öğrenciye şiddet uygulayan öğretmen açığa alındı
Sonraki Haber
'Homo erectus, düşünülenden çok daha yakın bir zamana kadar yaşamış'