Ana SayfaGüncelHDP: Gazeteci Aziz Oruç sınırda ölüme terk edilmişti

HDP: Gazeteci Aziz Oruç sınırda ölüme terk edilmişti

HABER MERKEZİ – HDP Doğubayazıt İlçe Örgütü, gazeteci Aziz Oruç ile birlikte gözaltına alınıp, tutuklanan ilçe eşbaşkanları Abdullah Ekelek ve hedef göstermelere dair açıklama yaptı. Açıklamada, İranlı görevliler tarafından işkence edilen Oruç’un sınırda ölüme terk edildiği, bunun üzerine de Ekelek’in yardıma gittiği belirtildi.

Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, 11 Aralık’ta yaptıkları operasyonla gazeteci Aziz Oruç, HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek ve eski belediye meclis üyesi Muhammet İkram Müftüoğlu’nu gözaltına aldı.

İçişleri Bakanlığı gözaltılarla ilgili yaptığı ilk açıklamada gazeteci Oruç için “terörist” dedi. Hükümete yakın basın organları da “Teröristler yakalandı” sözleriyle haberi servis etti.

Ekelek ve Müftüoğlu dün çıkarıldıkları mahkemece “örgüte yardım ve yataklık etmek” iddiasıyla tutuklandı.

Gazeteci Oruç ise 4 gündür Doğubayazıt İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor, dosyasında da gizlilik kararı bulunuyor.

Bununla birlikte HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir de hükümete yakın medya tarafından hedef gösterilen isimlerden.

Taşdemir’in gazeteci Oruç’un “güvenli bir yere götürülmesi” talimatı verdiği öne sürülüyor. Taşdemir’in iddialara yanıtı ise şöyle:

Hedef göstermeler üzerine bir açıklama da HDP Doğubayazıt İlçe Örgütü tarafından yapıldı.

Açıklamada, İran devleti tarafından işkence edilen Oruç’un sınırda ölüme terk edilmesi üzerine kendisine yardım edildiği belirtildi.

Gazeteci Oruç’un insanlık dışı bir muameleye maruz kaldığı ifade edilen açıklama özetle şöyle:

“Gazeteci Aziz Oruç sınırda boş bir arazide, tel örgüler arasında ölüme terk edilmiştir. Bir şekilde milletvekillerimize ulaşıp, yardım talebinde bulunmuştur. Bu talep üzerine milletvekillerimiz de bölgeye yakın olan Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanımız Abdullah Ekelek’i arayarak, gazeteci Aziz Oruç’un bulunduğu yerden alınmasını ve yardımcı olunmasını istemiştir.
“İlçe Eşbaşkanımız Ekelek, yalın ayak olarak ilçeye yakın bir yere gelen ve donmak üzere olan gazeteci Oruç’un bulunduğu yere giderek yardımcı olmuştur. Ertesi gün Aziz Oruç’un ailesine ulaşarak üzere taksi için yol kenarında bekleyen İlçe Eşbaşkanımız ve gazeteci Oruç, ani bir baskınla yere yatırılarak, ters kelepçelenip gözaltına alınmıştır.
“Bu gözaltından sonra gazeteci Oruç, Ekelek ve gözaltına alınan Muhammet İkram Müftüoğlu, gerek aileleri gerekse de avukatlarıyla görüştürülmemiştir.
“İçişleri Bakanlığı’nın açıklamaları ve havuz medyasının servis ettiği haberlerden anlaşıldığı gibi partimize yönelik sürdürülmekte olan siyasi soykırım ve karalama kampanyasının bir parçası haline getirilmeye çalışıldı.
“Bunun üzerine savcılık ve mahkeme heyeti bu yaklaşımları tutuklama için talimat olarak ele alıp, arkadaşlarımız Ekelek ve Müftüoğlu’nun tutuklanmasına karar vermiştir.”

Açıklama Ekelek ve Müftüoğlu’nun bir an önce serbest bırakılması talebinin dile getirilmesiyle son buldu.

‘Ermenistan üzerinden Avrupa’ya geçmeye çalışıyordu’

Mezopotamya Ajansı, hakkında verilen hapis cezası nedeniyle 2017 yılında Irak Kürdistan Bölgesi’ne gitmek zorunda kalan gazeteci Aziz Oruç’un Avrupa’ya gitmek için İran üzerinden Ermenistan’a geçmek istediğini aktardı.

Ancak İranlı görevlilerin yakaladıktan sonra işkence ettikleri Oruç’u, birkaç gün sonra Türkiye’den yetkililere teslim etmek yerine sınır hattına öylece bıraktığı belirtildi.

Aziz Oruç hakkında

1984 Diyarbakır doğumlu olan Oruç, 2011’de Denizli Pamukkale Üniversitesi’nde öğrenci olduğu dönemde yargılandığı davada hapis cezasına çarptırıldı.

Oruç’un ceza aldığı dosya Yargıtay sürecindeyken Irak Kürdistan Bölgesi’ne gitmek zorunda kaldı.

Orada gazetecilik faaliyetlerini sürdüren Oruç, yaklaşık 7 yıldır gazetecilik yapıyor.

Oruç, kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinde yayımlanan haberleri gerekçe gösterilerek yargılanıyor.

28 Kasım’da Çağlayan’da bulunan İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan davanın duruşmasında Oruç’un dosyası diğer dört gazetecininkinden ayrılmıştı.

Previous post
İstanbul'da metro hatlarında arıza
Next post
Hatay'da demir çelik fabrikasında patlama