Ana SayfaGüncelHDP: İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu şimdi değilse ne zaman harekete geçecek?

HDP: İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu şimdi değilse ne zaman harekete geçecek?

HABER MERKEZİ – Kayyum atamalarına ilişkin konuşan HDP Sözcüsü Günay Kubilay, Urla’da belediyesine kayyum atanan, Kanal İstanbul ve Boğaz’da yetki konularında karar mercilerinden dışlanan CHP’ye seslendi: “Artık İstanbul’a dair bütün kritik kararlar Saray tarafından alınarak uygulanacaksa, seçilmiş belediye başkanı devre dışı bırakılıp İstanbulluların seçme ve seçilme hakkı ortadan kaldırılacaksa İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu şimdi harekete geçmeyecekse ne zaman geçecek?”

Belediyelerine kayyum atanan HDP’den, son olarak Diyarbakır Sur’da yaşananlara ilişkin bir açıklama geldi.

Parti Sözcüsü Günay Kubilay, partisin İstanbul il binasında yaptığı açıklamada, Sur Belediyesi’ne yapılan polis baskınına dikkat çekti.

Sabah saatlerinde belediyenin polislerce basıldığını ve abluka altına alındığını belirten Kubilay, belediye eşbaşkanı Filiz Buluttekin’in gözaltına alınma şekline tepki gösterdi.

Polisin Sur Belediye Eşbaşkanı’nın evini basarak 10 yaşındaki çocuğunun kafasına silah dayadığını kaydeden Kubilay, “İçişleri Bakanı ve kolluk kuvvetleri Kürtlere öylesine düşman ki, 10 yaşındaki bir çocuğu sabahın şafağında yatağından çıkarıp başına silah dayıyorlar. Seçilmiş bir belediye başkanının evini uzun namlulu silahlarla basıyorlar. Bu nasıl bir düşmanlıktır!” dedi.

HDP’li 31 belediyeye kayyum atandığını, partinin 6 belediyesine de “KHK’li seçilmişler” gerekçe gösterilerek el konulduğunu belirten Kubilay, ilk kez CHP’ye de uzanan kayyumlara dikkat çekti.

İzmir’de CHP’li Urla Belediye Başkanı İbrahim Burak Oğuz’un yerine ilçe kaymakamının kayyum olarak atandığını hatırlatan Kubilay, “Dün ‘nasıl olsa el konulan HDP belediyeleridir, gasp edilen Kürt halkının siyasi iradesidir’ diye uzaktan bakanlar, bugün Urla üzerine birkaç kez düşünmelidir. Sarayın saldırı dalgası kendinden olmayan herkesin kapısını aşındırmaya başlamıştır” dedi.

Kanal İstanbul üzerine dönen tartışmalara değinerek İstanbul’da seçilmiş belediye başkanının söz ve karar mercilerinden dışlandığına işaret eden Kubilay, şu soruyu sordu: “Merkezi iktidar gücü kullanılarak İstanbul Boğazı’na el koyulduktan sonra ‘Kanal İstanbul’ İstanbullulara rağmen zorbalıkla inşa edilecekse İstanbul’a resmen bir kayyım atanmış olmasıyla atanmamış olmasının ne önemi var?”

Tek söz ve karar sahibinin AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu savunan Kubilay, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na seslendi:

“Artık İstanbul’a dair bütün kritik kararlar saray tarafından alınarak uygulanacaksa, seçilmiş belediye başkanı devre dışı bırakılıp İstanbulluların seçme ve seçilme hakkı ortadan kaldırılacaksa İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu şimdi harekete geçmeyecekse ne zaman geçecek?”

Belediyelere kayyum

31 Mart seçimlerinin ardından ilk olarak 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmıştı. Bu atamalar çoğunlukla eşbaşkanların gözaltına alınmasının ardından yaşanmıştı.

Bu kayyumları diğer il ve ilçeler takip ederken, şu ana kadarki ‘kayyum kronolojisi’ şöyle:

  • 17 Eylül’de Diyarbakır’ın Kulp
  • 18 Eylül’de Erzurum’un Karıyazı
  • 18 Ekim’de Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin
  • 22 Ekim’de Diyarbakır’ın Kayapınar, Bismil, Kocaköy ile Van’ın Erciş
  • 29 Ekim’de Şırnak’ın Cizre
  • 2 Kasım’da Van’ın Saray
  • 4 Kasım’da Mardin’in Kızıltepe
  • 9 Kasım’da Van’ın İpekyolu
  • 13 Kasım’da Diyarbakır’ın Yenişehir ve Hazro ile Şırnak’ın İdil ilçeleri ve Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar beldesi
  • 16 Kasım’da Mardin’in Savur, Mazıdağ ve Derik ile Urfa’nın Suruç
  • 7 Aralık’ta Batman’ın Beşiri ilçesinin İkiköprü beldesi ile Van’ın Özalp, Muradiye ve Başkale
  • 18 Aralık’ta Muş’un Varto ve Bulanık ilçe belediyeleri ile Erentepe Belde Belediyesi

Böylece bugüne dek HDP’nin üçü büyükşehir olmak üzere toplam 31 belediyesine kayyum atanmış durumda.

Son olarak bugün HDP’nin Sur Belediyesi polislerce basıldı ve belediye eş başkanı gözaltına alındı. Bu belediyeye de kayyum atanması bekleniyor.

Öte yandan “FETÖ’ye üye olma” suçundan yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan CHP’li Urla Belediye Başkanı İbrahim Burak Oğuz da görevinden uzaklaştırılarak yerine kayyum atanmıştı. Böylece CHP’nin bir belediyesine ilk kez el konulmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Adalar'da faytonlara at koşulması üç ay süreyle yasaklandı
Sonraki Haber
Nusaybin Davası: Evini terk etmeyen Nurşen Demir’e de hapis cezası