Ana SayfaDünyaHTŞ ve Türkiye destekli SMO İdlib’de uzlaştı

HTŞ ve Türkiye destekli SMO İdlib’de uzlaştı

HABER MERKEZİ – Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu yüzlerce mensubunu Suriye ordusuyla savaşmak üzere İdlib’e gönderdiğini duyurdu. Çatışmalar nedeniyle kitlesel göçün yaşandığı İdlib’in büyük bir bölümü Türkiye’nin “terör listesi”nde bulunan Heyet Tahrir Şam’ın kontrolünde.

Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ve Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’nun (SMO/eski ismiyle Özgür Suriye Ordusu), İdlib vilayetinde birlikte savaşmak için uzlaşıya vardıklarını duyurdu.

Suriye ordusunun Rusya desteğiyle bir süredir operasyon düzenlediği İdlib’in kontrolü büyük oranda halen El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam’ın elinde.

Türkiye, 31 Ağustos 2019 tarihinde Heyet Tahrir Şam’ı “terör örgütü listesi”ne almıştı.

BBC Türkçe’nin Suriyeli muhaliflerin internet haber sitesi Enab Baladi’ye dayandırdığı habere göre Suriye Milli Ordusu’ndan yaklaşık bin savaşçı İdlib’in güneyine ve batısına yönlendirildi.

HTŞ’den yapılan açıklamada da operasyonların Halep’in güneyini de kapsadığını ve Suriye Milli Ordusu’nun cephede ön saflarda savaşacağı belirtildi.

Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının bombaladığı Halep’in güneyindeki Zammar bölgesi, tarımın yapıldığı ve İdlib’in gıda ihtiyacının büyük oranda sağlandığı bölge.

Aynı zamanda Halep ve Şam arasındaki ulaşımı sağlayan kritik önemdeki M5 karayolunun üzerinde.

M5 karayolunun devamındaki Sarakib ve Maaret el Numan’da da Suriye ordusunun operasyonları son birkaç haftada yoğunluk kazanmış durumda.

Şam yönetimi, yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı tahmin edilen İdlib’i tamamen kontrol altına almak istiyor.

Ankara ile Moskova arasında görüşmeler

Türkiye ve Rusya heyetleri geçtiğimiz hafta Suriye ve Libya gündemiyle Moskova’da bir görüşme gerçekleştirmişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye’nin Rusya’dan İdlib’de ateşkesi sağlamasını istediğini bildirmişti.


BM: İdlib’de iki haftada 235 binden fazla insan yerinden oldu


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
FilmLoverss yazarları seçti: 2019'un en iyi filmleri
Sonraki Haber
Kıbrıs'ta 12 erkeğin cinsel saldırısına maruz kalan kadın 'toplumu yanıltmak'tan suçlu bulundu