Ana SayfaEkolojiİBB önündeki eylemcilerle görüşen İmamoğlu: Adalar’da ulaşımı elektrikli araçla çözeceğiz

İBB önündeki eylemcilerle görüşen İmamoğlu: Adalar’da ulaşımı elektrikli araçla çözeceğiz

HABER MERKEZİ – İBB Başkanı İmamoğlu, Büyükada’da ruam hastalığı nedeniyle 81 atın öldürülüp toplu şekilde açılan çukurlara gömülmesinin ardından belediye önünde eylem yapan eylemcilerle görüştü. İmamoğlu Adalar’daki ulaşımın yüzde 90 oranında elektrikli araçlarla çözülerek, tümüyle İBB’nin kontrolüne geçeceğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, ruam hastalığı nedeniyle Adalar’daki at ölümlerini Saraçhane’deki belediye binası önünde protesto eden eylemcilerden yedisiyle görüştü.

Görüşmede yer alan ve “hayvan canı her şeyden önce geliyor bizim için” diyen hayvan hakları savunucusu, gazeteci-yazar Zülal Kalkandelen, şunları söyledi:

“Biliyorum bu bir gelenek olmuş, alışkanlık olmuş, kimisi için Ada’nın simgesi olmuş. Doğru. Ama biz de diyoruz ki; bazı simgeler, bazı gelenekler, zaman içerisinde değiştirilmeli. Çünkü, toplumlar ancak böyle uygarlaşabilir.
“Siz, göreve geldiğinizde, herkes için çok daha yaşanabilir bir kent vaat ettiniz. Hepimizde bir umut yarattınız. ‘Her şey daha iyi olacak’ dediniz. Biz, hayvanlar için de iyi olacağını düşündük. Çünkü siz, hayvan hakları taahhütnamesini de imzaladınız. ‘Kaldıracağım’ dediniz.”

Kalkandelen, “Orada at sömürüsü çok yoğun, yaz aylarında özellikle turistlerin yığılmasıyla korkunç boyutlara ulaşıyor” dedi.

“Tümüyle bu iş İBB kontrolünde olacak”

Diğer yaşam savunucularının konuşmalarından sonra söz alan İmamoğlu ise sorunun, elektrikli araçlarla çözülerek, tümüyle İBB’nin kontrolüne geçeceğini söyledi.

“Ne söylediğimi bir daha dinleyin. ‘Gelir gelmez kaldıracağım’ diyen karşı taraf. Ama ben, ‘Gelir gelmez kaldıracağım’ demedim. Adalar’daki konuşmamı lütfen dinleyin. O zaman bile, ‘Tarafları dinleyeceğiz’ dedim. Ama biz vicdanen bu sürecin böyle gitmeyeceğini de biliyoruz.
“Ben, doğruyu bulmaya çalışıyorum. Ben, orada yapılan işin yüzde 90’ının da yanlış olduğunu tespit etmiş birisiyim. Yani sizi haksız çıkaran bir şey de söylemiyorum. Günün sonunda, arkadaşlarım bu işin çözümüne doğru aslında yaklaştı.
“Bugün, başka bir talihsiz olayı, at ölümlerini konuşuyoruz. Tariflediğiniz gibi, bu bugünün konusu da değil tek başına. Ne yazık ki uzun zamandır gelen bir süreç. Bir başkası yarış atını da istemiyor. Başka biri taşımacılıkta da istemiyor. Bunun sonu yok.
“Ben burada, bunu bütünüyle çözecek hakim konumunda değilim. Ama biz, şunu çözüyoruz: Biz, yüzde 90 oranında, taşımacılıkla ilgili süreci tümüyle elektrikli araçla çözeceğimizin alt yapısını oluşturduk. Tümüyle elektrikli araçlarla bu süreceği çözeceğimizin alt yapısını oluşturduk.
“Arkadaşlarım, yaklaşık 2-2,5 aydır araç modelleriyle ilgileniyorlar. Ada’ya biz, yakıtlı araç sokmak istemiyoruz. Sizi tümüyle mutlu edemeyebilirim. Hayvan dahil, araçlar dahil, hiçbir şahıs muhatabı kalmıyor. Tümüyle bu iş, İBB kontrolünde olacak. Bir şahsa ya da bir ahıra emanet değil. Veterinerine kadar bütün unsurlarıyla. Bu denetimli mekanizmanın alt yapısını arkadaşlarım oluşturuyor.”

Ne olmuştu?

19 Aralık’ta İstanbul Büyükada’da 81 at öldürülerek açılan çukurlara toplu olarak gömülmüştü.

Uygulamaya ilişkin Adalar Kaymakamlığı, atların halk arasında “at vebası” olarak bilinen ruam hastalığına yakalandığı ve bu yüzden öldürüldüğünü ifade etmişti.

81 atın öldürüldüğünün açıklamasının ardından hayvan hakları aktivistleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) binası önünde eylem başlatarak, ortak imzalı bir basın açıklaması yayımlamış ve taleplerini sıralamışlardı.

İstanbul Valiliği de faytonlara at koşulmasının üç ay süreyle yasaklandığını ve izinsiz ahırların yıkılacağını açıklamıştı.

Ruam hastalığı nedir?

Halk arasında mankafa hastalığı olarak da bilinen Ruam hayvanlardan diğer hayvanlara veya insanlara bulaşabiliyor.

Enfeksiyon deride, solunum sisteminde ve özellikle akciğerde nodül ve ülserlerin oluşumu ile karakterize.

Ruam hastalığı hem atlarda hem de insanlarda farklı bölgelere hücum ederek bu bölgelerde belirtiler gösterebiliyor.


Büyükada’da 81 at öldürülüp, toplu olarak gömüldü

Adalar’daki atlar için İBB önünde eylem ve çağrı

Adalar’da faytonlara at koşulması üç ay süreyle yasaklandı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Basın İlan Kurumu, Cumhuriyet’e de ilan ve reklam akışını durdurdu
Sonraki Haber
İstanbul Trafik Vakfı’nın araç çekme ve kurtarma faaliyetleri sonlandırıldı