Ana SayfaEkolojiİklim krizi: İstanbul ve İzmir dahil bazı kentlerde su baskını riski arttı

İklim krizi: İstanbul ve İzmir dahil bazı kentlerde su baskını riski arttı

HABER MERKEZİ – Yapılan yeni araştırma, İstanbul ve İzmir dahil bazı kentlerde 2050’de su baskını meydana gelmesi riskinin arttığını ortaya koydu. Bunun nedeni ise iklim değişikliği.

İklim değişikliği üzerine çalışan bilim insanları, Türkiye’den de çeşitli noktaların bulunduğu bazı bölgelerin su baskınlarına maruz kalma risklerinin arttığını açıkladı.

ABD merkezli Climate Central’ın yaptığı araştırmaya göre su baskınlarının yaşanma riski olan alanlar arasında İstanbul ve İzmir de var.

BBC Türkçe’den Onur Erem’in haberine göre İstanbul’da en fazla risk altındaki bölgeler arasında Haliç çevresi ve Küçükçekmece’nin Marmara Denizi’ne bakan kıyıları var.

Haritalardaki kırmızı yerler, yılda en az bir kere su baskını riskinin yüksek olduğu noktaları gösteriyor / Harita: BBC Türkçe

İzmir’de ise Kordon ile Atatürk Stadyumu arasında kalan geniş bir bölgenin su baskını riski altında olduğu ortaya çıktı.

Yine İzmir şehir merkezinin dışında, Mavişehir ile Tuzla arasında kalan ve içinde kuş cennetinin de bulunduğu bölge de su baskını riski taşıyor.

İzmir’de Kordon ile Atatürk Stadyumu arasında kalan geniş bir bölgen su baskını riski altında / Harita: BBC Türkçe

Araştırmaya göre bu şehirlerde su baskınının meydana gelme riski için öngörülen tarih ise 2050.

Yeni bir araştırma

Eski araştırmalarda kullanılan uydular, sahil bölgelerinde binalar ve ağaçlar gibi yapılar nedeniyle zeminin deniz seviyesinden yüksekliğini doğru bir şekilde ölçemiyordu.

Uzmanların kullanmaya başladıkları daha hassas ölçümler yapan yeni uydu verilerine göre dünya çapında 340 milyon kişinin yaşadığı bölgeler 2050’de artan deniz seviyesi veya aşırı yağış gibi nedenlerle su baskını riski altında olacak.

Bilim insanları bu yeni modeli hazırlarken ortalama senaryolara göre bir öngörüde bulunuyor. Bu senaryo da sera gazı salımının 2040’a kadar arttıktan sonra bir miktar azalmasını öngörüyor.

Dünya bu senaryoda öngörülenden daha fazla ısınırsa, sel riskinin büyümesi de olası.

Previous post
Bodrum'da AVM'de iş cinayeti: Bir kişi yaşamını yitirdi
Next post
Helin Şen’i alnından vuran polise 4 yıl sonra dava: 'Kör noktalara atış yaptı'