Ana SayfaDünyaİklim krizi: Okyanuslardaki oksijen tükeniyor

İklim krizi: Okyanuslardaki oksijen tükeniyor

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda açıklanan rapora göre iklim krizi nedeniyle okyanuslardaki oksijen seviyeleri düşüyor ve bu ton balığı, kılıçbalığı ve köpekbalığı gibi birçok türün tehdit altına girmesine yol açıyor.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) yürüttüğü ve son dönemde bu alanda yapılan en kapsamlı çalışmalardan birinin sonuçlarına göre, okyanuslardaki oksijen seviyeleri düşüyor.

Bunun nedeni ise iklim krizi ve gıda kirliliği.

1960’lı yıllarda 45 okyanus sahasında düşük oksijen tespit edilirken, bugün bu sayı 700 civarında.

BBC News Çevre Muhabiri Matt McGrath’in haberine göre 1960’lı yıllarda 45 okyanus sahasında düşük oksijen tespit edilirken, bugün bu sayı 700 civarında.

Araştırmacılar, bu durumun ton balığı, kılıçbalığı ve köpekbalığı gibi birçok türü tehdit ettiğini söylüyor.

Son yıllarda iklim değişikliğinin yarattığı tehdit de giderek artarken, daha fazla miktarda karbondioksit emisyonuyla sera etkisi yükseldikçe, bu ısının büyük bölümü okyanuslar tarafından emiliyor.

Bunun sonucunda ısınan sular da daha az miktarda oksijen tutabiliyor.

Bilim insanları 1960 ile 2010 yılları arasında okyanuslarda eriyen gaz miktarının yüzde 2 oranında düştüğü tahmininde bulunuyor.

Çok küçük değişiklikler dahi deniz altındaki hayatın etkilenmesine yol açabiliyor.

‘Kaygı verici’

IUCN’den Minna Epps, “Oksijensizleşme konusunda bir süredir bilgi sahibiydik, ancak bunun iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğunu bilmiyorduk ve bu durum gerçekten çok kaygı verici” diyor.

Epps, “Son 50 yılda oksijen seviyeleri dört kat daha fazla düşüş göstermekle kalmadı, emisyonların en ideal oranlarda gerçekleştiği durumlarda dahi oksijen seviyeleri azalmayı sürdürecek” diye ekliyor.

Eğer dünya genelinde ülkeler sera gazı emisyonları konusundaki yaklaşımlarını hiçbir şey olmamış gibi sürdürürse 2100 yılına gelindiğinde okyanuslardaki oksijenin yüzde 3-4’ünün tükenmiş olması bekleniyor.

Previous post
Erdoğan'dan Libya açıklaması: Asker gönderebiliriz
Next post
Türkiye'de her beş kişiden dördü 'insan hakları ihlal ediliyor' diyor