Ana SayfaEkolojiİmamoğlu tek tek anlattı: Kanal İstanbul projesi neden iptal edilmeli?

İmamoğlu tek tek anlattı: Kanal İstanbul projesi neden iptal edilmeli?

HABER MERKEZİ – Kanal İstanbul projesine dair bir basın açıklaması yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, projenin neden iptal edilmesi gerektiğini anlattı. Projeyle beraber İstanbul’da depremin şiddetinin artacağına, kentin su kaynaklarının yok olacağına, çevrenin ve tarihin tahrip edileceğine dikkat çeken İmamoğlu, “Ya Kanal ya İstanbul” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesi ile ilgili gelişmeleri aktarmak için Saraçhane’deki başkanlık binasında basın toplantısı yaptı.

“Geleceğimiz için büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız” diyen İmamoğlu, Kanal İstanbul’un ‘bir cinayet ve felaket projesi’ olduğunu söyledi.

Dünyanın iklim değişikliğini konuşuyorken ‘akıllı, mantıklı, gerçeklerden uzaklaşmamış hiçbir siyasetçinin bu projenin inşaatını desteklememesi gerektiğini’ belirten İmamoğlu, ÇED raporuna tepki gösterdi.

“İBB’nin tek taraflı protokolden çekilme hakkı yoktur” deyip, Kanal İstanbul güzergahında arsa rantına müsaade etmeyeceklerini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yanıt veren İmamoğlu, “Kimi aldatıyorsunuz?” dedi ve projeye ilişkin animasyonlarda kanalın etrafında dizilen gökdelenlere dikkat çekti.

“Milleti aldatamazsınız, biz buradayız” diyen İmamoğlu, projenin iptal edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bazı raporlara referansla bilimsel verileri sıraladı ve uyarılarda bulundu:

  • Projenin getirdiği en büyük tehlike Terkos Gölü’ne karışacak tuzlu su. Terkos Gölü ve havzası İstanbul için depolama alanıdır. Binlerce yıldır Avrupa Yakası’ndaki en büyük su deposudur. Bu muazzam su kaynağı yok olacak.
  • Proje ile Sazlıdere Barajı devredışı kalacak. Şu anda Sazlıdere İkitelli sistemi her üç kişiden birinin su ihtiyacını karşılıyor.
  • Çatlaklar felakete kapı açacak. İnşa edilecek kanalın 5.2 kilometrelik zemini tamamı kireç. Terkos’a tuzlu suyun karışacağı net. Sızıntı ihmali büyük bir risk oluşturuyor.
  • Strateji ve güvenlik çerçevesinde de durum felaket. Stratejik rezerv alanı olan yeraltı sularını da kaybetmekle karşı karşıyayız. Su kaynaklarımızı destekleyen Istıranca dağlarından gelen yeraltı sularının yolunu bu kanal kesiyor.
  • Kanal İstanbul demek kesinlikle deprem riskini tetiklemek demek. Zemin yapısı ne yazık ki heyelanlara çok müsait. Pek çok geometrik sorun söz konusu. Proje 1., 2. ve 3. deprem bölgelerinde kalıyor. Bilim insanları, depremle 6 metreye varan dalgaların oluşacağını söylüyor.
  •  Kimlere ne söz verilmiş olursa olsun, ne rant vaat edilmiş olursa olsun iptal edilmelidir. Sadece bilimsel gerçekleri, dayanakları sıralayacağız.
  • Kanal İstanbul demek İstanbul’un doğasını sonsuza kadar katletmek demek. Hem de katrilyonlar harcayarak katletmek demek. Sayın Cumhurbaşkanı’nın izlettiği animasyonda Kanalın etrafında katını sayamadığımız gökdelenler sıra sıra dizilmişler. Etrafına yapılacak binalar ile İstanbul bir ısı adası haline gelecek.
  • Kanal İstanbul demek İstanbul’un tarihini talan etmek demektir. 17 milyon metrekarelik SİT alanı Kanal İstanbul ile etkilenmektedir.

“Ya Kanal ya İstanbul”

Kanal İstanbul’un gemilerin yolunu kısaltmadığını ama İstanbulluların yaşamını kısaltacağını söyleyen İmamoğlu, iki seçenek olduğunu vurguladı.

“Ya Kanal ya İstanbul” diyen İmamoğlu’nun sosyal medya üzerinden de paylaştığı basın açıklamasını aşağıdaki bağlantı üzerinden izleyebilirsiniz.


Kanal İstanbul’un ÇED raporu askıda: 10 gün içinde itiraz edebilirsiniz, nasıl mı?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Adana'da sağanak sürüyor: Kent sular altında, okullar tatil
Sonraki Haber
İran sınırında iki günde iki mültecinin cenazesi bulundu