Ana SayfaGüncelİnsan Hakları Haftası: Tecride dikkat çeken DTK’den çağrı

İnsan Hakları Haftası: Tecride dikkat çeken DTK’den çağrı

HABER MERKEZİ –  Kimseyle görüşmesine izin verilmeyen Öcalan’ın tecrit koşullarına İnsan Hakları Haftası vesilesiyle dikkat çeken DTK, “İktidar hem İmralı Hapishanesi hem de genel olarak tüm hapishanelerde sürdürülen hukuksuzluktan bir an önce vazgeçmelidir” çağrısı yaptı.

10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası vesilesiyle bir açıklama yapan Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK), PKK lideri Abdullah Öcalan’ın tutulduğu İmralı Cezaevi’neki tecrit koşullarına dikkat çekti.

Öcalan, HDP Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevleri sürerken avukatlarıyla 8 yıl aradan sonra ilk kez 2 Mayıs’ta görüşebilmişti.

2 Mayıs’ı takiben 22 Mayıs, 12 Haziran ve 18 Haziran’da avukatlar Öcalan’la görüşebilmişti. Bu görüşmelerde Öcalan dışarıya “çözüm” mesajları vermişti.

23 Haziran seçiminin ardından görüşmeler 2 aya yakın askıya alınırken, son olarak Öcalan’ın avukatlarının müvekkilleriyle bir görüşme gerçekleştirdiği 7 Ağustos’ta kamuoyuna duyurulmuştu.

Yani Öcalan 5 aydır ne avukatları ne de ailesi ile görüştürülüyor.

Bu duruma dikkat çekilen DTK açıklamasında, “Dünyanın hiçbir yerinde İmralı Hapishanesi’nde sürdürülen tecrit gibi insanlık dışı bir uygulama söz konusu değildir” denildi.

Açıklamada, “Öcalan üzerindeki tecridin Ortadoğu’da yaşanan krizlerin nedeni olduğu, tecrit politikasında ısrar etmenin, kaosu sürdürmenin bir yönetim biçimi olduğu” ifade edildi.

Diğer cezaevlerindeki hak ihlalleri ile hasta tutukluların durumuna da dikkat çekilen DTK açıklamasında, “İktidar hem İmralı Hapishanesi hem de genel olarak tüm hapishanelerde sürdürülen hukuksuzluktan bir an önce vazgeçmelidir” ifadelerine yer verildi.

İnsan hakları kurum ve kuruluşlarına da çağrı yapılan açıklamada, “sürdürülmek istenen tecride karşı harekete geçme” mesajı verildi.




Önceki Haber
7’nci rapor: Şule İdil Dere yine 'kusursuz' bulundu
Sonraki Haber
Mersin'de iş cinayeti: Lise öğrencisi staj yaptığı fabrikada yaşamını yitirdi