Ana SayfaGüncelİnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı kuruldu

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı kuruldu

HABER MERKEZİ – Başta ifade özgürlüğü olmak üzere pek çok alana yönelik baskının giderek arttığına dikkat çeken hak savunucuları, İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı’nı kurdu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında bir araya gelen hak savunucuları, son zamanlarda giderek artan hak ihlallerine ilişkin bir deklarasyon açıkladı.

Açıklamaya Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, Müzisyen Şanar Yurdatapan, Gazeteci Tuğrul Eryılmaz ve Murat Çelikkan ile çok sayıda insan hakları örgütü temsilcisi katıldı.

Toplantıda ilk olarak söz alan Hafıza Merkezi Direktörü Murat Çelikkan, bugünün İnsan Hakları Haftası’nın son günü olduğunu hatırlatarak, 2019 Türkiye’sinde insan haklarının manzarasının hiç iyi olmadığını söyledi.

“Biz Türkiye’nin imzaladığı uluslararası anlaşmalarından ve anayasasından doğan haklardan dolayı insan hakları savunucularının mücadelesinin engellenmek istenmesinden dolayı buradayız. Bugün, insan hakları mücadelesinde, yeni bir durumla karşı karşıyayız. Bu da insan hakları savunucularının doğrudan hedef alınması.”
İnsan hakları savunucuları Terörle Mücadele Kanunu’nun çok geniş kullanılmasıyla baskı altına alınıyor ve faaliyetleri engellenmek isteniyor. Sadece 2017’de terörle suçlanarak soruşturulanların sayısının 500 bin olduğunu söylersem bunun hakkında fikir elde edebiliriz.”

Son dönemde ise insan hakları savunucularının toplu davalarla susturulmak istendiğini söyleyen Çelikkan, bu davalara, Büyükada Davası ve Gezi Davası’nı örnek olarak gösterdi.

Tüm bu baskılara karşı ortak mücadele kararı aldıklarını belirten Çelikkan, “Bugüne kadar yaptığımız gibi mücadelemizi ortaklaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“‘Hukukun üstünlüğü’ prensibi süratle eriyor”

Ardından konuşan İHD İstanbul Şubesi’nden Leman Yurtsever, Dayanışma Ağı’nın deklarasyonunu okudu.

“Türkiye, zaten sorunlu olan ‘hukuk devleti’ olma pratiğinin son dayanaklarını da hızla yitirirken ‘hukukun üstünlüğü’ prensibi de süratle eriyor” diyen Yurtsever, şunları söyledi:

“Bu bağlamda biz insan haklarını savunmanın evrensel bir hak olduğunun altını tekrar çizerek; insan hakları savunucularına yönelik tüm baskıları en güçlü biçimde kınıyor ve tacizlere derhal son verilmesini talep ediyoruz. Bu talebimizin takipçisi olacağımızı ve bu amaçla İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı’nı (Solidarity Network for Human Rights Defenders – Turkey) oluşturduğumuzu ilan ediyoruz.”

Çağrıcı kurumlar

Dayanışma Ağı’nın Çağrıcı Kurumlar ise şunlar:

Af Örgütü Türkiye Şubesi, Civil Rights Defenderş, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Kaos GL, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, Sivil Alan Araştırmaları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği, Yurttaşlık Derneği.


Bu haberi bianet ve MA‘dan derledik.
Previous post
Erdoğan: Hiçbir mülteciyi geri göndermedik
Next post
“Kayyumlar HDP ile sınırlı kalmayacak”