Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘İşçi sınıfı hareketleri tarihsel bir süreçten geçiyor’

‘İşçi sınıfı hareketleri tarihsel bir süreçten geçiyor’

HABER MERKEZİ – Emek Tarihi Konferansı’nda konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçi sınıfı hareketlerinin tarihsel bir süreçten geçtiğini belirterek, “Böylesi bir süreçte tarihi bilmek ve bu bilinçle geleceğe bakmak her zamankinden daha fazla önemlidir” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV) ve Tarih Vakfı tarafından düzenlenen Emek Tarihi Konferansları‘nın 4’üncüsü “Türkiye’nin yakın tarihinde emek, toplum ve siyaset: 1980-2002” başlığı ile İstanbul Fatih’te bulunan Tarih Vakfı binasında gerçekleşiyor.

İki gün sürecek olan konferansa DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TÜSTAV, Tarih Vakfı ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Çerkezoğlu, 21’inci yüzyılda Türkiye ve dünya işçi sınıfı hareketi açısından tarihsel bir süreçten geçildiğini söyledi.

Böylesi bir süreçte tarihi bilmek ve böylesi bir bilinçle geleceğe bakmak her zamankinden daha fazla önemli olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, şunları dile getirdi:

“Çok önemli bir tarihsel kesitteyiz. Bu konferansta 2 gün boyunca bu tarihsel kesit konuşulacak. Ama kuşkusuz bu konuşulacak olan tarihsel kesit özellikle 20’inci yüzyılın son çeyreğinde sermayenin işçi sınıfıyla kurduğu masayı deyim yerindeyse tekme vurup dağıttıktan sonra bize yaşattığı yaklaşık 40 yıllık bir öykünün sonundan bakarak konuşuyoruz.
“Bu dünyada ve Türkiye’de mevcut sistemin her boyutu ile işçi sınıfına, emekçilere, kadınlara, gençlere vaat edebileceği hiçbir şey kalmadı. Bütün masalların bittiği dönemden ve 40 yıllık öykünün sonundan bakıyoruz geleceğe. O nedenle bütün bu tartışmalar geleceğe daha fazla ışık taşıyacaktır.”

DİSK’in 1967 yılında kurulduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, DİSK’in 50 yıllık tarihini kitaplaştırma çalışması başlattıklarını ve kitabın konfederasyonun kuruluş yıl dönümü olan 13 Şubat tarihinde yayınlanacağını da ifade etti.

‘Burada çıkacak sonuçları işçilere ulaştıracağız’

Emek tarihi konferanslarında tartışılan konuların işçiler ile buluşturulmasının çok önemli olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, “Bizim DİSK olarak bir başka sorumluluğumuz da buralarda yapılan konuşmaların ortaya çıkacak sonuçlarını işçilere ulaştırılması gibi bir sorumluluğumuzda var” diye konuştu.

Çerkezoğlu’nun ardından “Neo-Liberalizm karşısında Türkiye işçi hareketinin yükselişi ve düşüşü” konulu sunum yapan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen öğretim üyesi Hakan Koçak, 1990 yıllardaki siyasal durum ve dönemin işçi hareketlerine değindi.

Tartışılacak konular

Konferansın ilk gününde masaya yatırılacak diğer konular ise şöyle:

  • Sosyal güvenlik ücretler ve emek
  • 1999 sosyal güvenlik reformu ve emek hareketinin tavrı
  • Dünya bankası projelerinde emekçiler
  • Finansallaşma ve gelir eşitsizliği: Türkiye örneği
  • Türkiye 1980 sorası dönem de ücretlerin gelişimi
  • Neo-Liberalizm, güvencesizlik ve beyaz yakalılar
  • Yayıncılık sektörünün esnek, kırılgan çalışma pratiği: Kadın çevirmenlerin çeviri işi ile ilişkilerine dair
  • 1980’lerde TRT Neo-Liberal dönüşüm ve kadın yayıncılar
  • 90 sonrası yaptığın işi sev ideolojisi nasıl norm oldu
  • Neo-Liberal dönemde basından medyaya dönüşüm ve medya sermaye kısmının değişimi
  • Sinema ve edebiyatta emek
  • 1990’larda yeni Türk sinemasında emekçi öznenin kayboluşu: Küreselleşme ve festivalizm
  • 1980-2002 yılları arasında yayınlanmış edebi metinlerde kadınların çalışma yaşamına katılımı

Mezopotamya Ajansı’ndan derledik. Konferansın programının tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.



Önceki Haber
Afganistan'da askeri üsse Taliban saldırısı: En az 25 ölü
Sonraki Haber
Cizre ve Silopi'deki yasağın üzerinden 4 yıl geçti