Ana SayfaGüncelİstinaf cezaları bozdu: Hayatın Sesi Televizyonu yöneticilerine beraat

İstinaf cezaları bozdu: Hayatın Sesi Televizyonu yöneticilerine beraat

HABER MERKEZİ – İstinaf mahkemesi, kapatılan Hayatın Sesi Televizyonu yöneticilerine “zincirleme örgüt propagandası” yaptıkları iddiasıyla verilen hapis cezası kararını “haber verme sınırlarını aştığı yönünde tam bir vicdani kanaate varılamadığı”na hükmederek bozdu.

Hayatın Sesi Televizyonu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 26 Eylül 2016’da kapatılmıştı.

Kanalın yöneticileri Mustafa Kara, İsmail Gökhan Bayram ve Gökhan Çetin’e de ‘zincirleme şekilde örgüt propagandası’ yaptıkları iddiasıyla 3 yıl 9’ar ay hapis cezası verilmişti.

Evrensel’de yer alan habere göre İstinaf mahkemesi, hapis cezası kararlarını bozdu ve beraat kararı verdi.

“Haber sınırlarını aştığı yönünde tam bir vicdani kanaat yok”

İstinaf, Kara, Bayram ve Çetin’in savunmalarını ve mahkemenin ceza kararını dikkate alarak “haber verme sınırlarını aştığı yönünde tam bir vicdani kanaate varılamadığı”na hükmederek hapis cezalarının bozulmasına hükmetti.

Mahkeme kararında haber ve yayınlarla ilgili Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından idari cezalar verildiğini hatırlattı.

“Somut olayda; sanıklar Mustafa Kara ve İsmail Gökhan Bayram’ın ortağı, sanık Gökhan Çetin’in de sorumlu müdürü olduğu adı geçen kanalda yapılan yayınların ve programların atılı suçu oluşturup oluşturmayacağı hususunun irdelenmesi gerekmektedir.
“Söz konusu haber ve yayınlarla ilgili olarak RTÜK tarafından değerlendirmeler yapılarak bir kısım yayın hakkında 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun kapsamında idari cezalar verildiği dosya kapsamından anlaşılmaktadır.
“Bu itibarla, yapılan yayınların her ne kadar yayın etiği ilkelerine uymadığı kabul edilebilir ise de, haber verme sınırlarını aştığı yönünde tam bir vicdani kanaate varılamadığı tüm kovuşturma evrakı ve delillerin bir bütün olarak değerlendirilmesi neticesinde anlaşılmıştır.”

“Televizyonun hala kapalı olması hiçbir mantığa sığmamakta”

Kara, Bayram ve Çetin’in avukatı Devrim Avcı davanın en başında açılmaması gerektiğini, böyle bir kararı bekledikleri ve olması gerekenin bu olduğunu belirterek “Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde haberlerin çarpıcı nitelikte olabileceği ortaya konulmuştu” dedi.

Avcı bu davanın Hayatın Sesi Televizyonu’na Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan tek dava olduğunu da belirterek “Dolayısıyla hakkında açılan ceza davası olamayan ve haber verme hakkı kapsamında kabul edilip beraat kararı verilen bir televizyonun hala kapalı olması hiçbir mantığa sığmamaktadır” diye ekledi.

Previous post
Genel grevde bir Fransa: Kapitalizmin çatlakları
Next post
Yeni vergi düzenlemesi Resmi Gazete’de