Ana SayfaEkolojiKanal İstanbul uyarısı: Kentin o bölgesi Hasankeyf’in kaderini paylaşacak

Kanal İstanbul uyarısı: Kentin o bölgesi Hasankeyf’in kaderini paylaşacak

HABER MERKEZİ – Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin konuşan HDK Ekoloji Meclisi’nden Emine Beyza Üstün, “Kanal’ın yapılacağı yer, tarihi bir alan ve projeyle demografik yapı bozulacak” dedi, İstanbul’un da Hasankeyf’in kaderini paylaşacağını ifade etti.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl örgütleri Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin HDK Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Açıklamaya, HDK Ekoloji Meclisi üyesi Emine Beyza Üstün, HDK İstanbul Eş Sözcüleri Yoldaş Aydın  ve Gurbet Aydoğan, HDP İl Eş Başkanları Erdal Avcı ve Elif Bulut ile çok sayıda kişi katıldı.

Toplantıda ilk söz alan HDK İstanbul Eş Sözcüsü Yoldaş Aydın, ortaya çıkan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna karşı insanların dilekçe kuyrukları oluşturduklarına dikkat çekti.

“Proje uygulanabilir bir proje değildir. Uygulanamayacak bir proje yüzünden bizleri dilekçe kuyruklarına götürdüler” diyen Aydın, projenin çok büyük toplumsal ve ekolojik yıkımlara yol açmasının kaçınılmaz bir gerçek olduğunu söyledi.

img

Ardından söz alan HDK Ekoloji Meclisi üyesi Emine Beyza Üstün, Kanal İstanbul ile sermayeye yeni bir dolanım ağının sunulduğunu ifade etti.

Projenin Trakya’daki yer altı ve yer üstü kaynakları yeniden yapılandırılacağını ifade eden Üstün, “Bu da ekosistemin çökmesi demektir. Çıkarılan hafriyatlar doğaya ağır zehirler salacak. Bu bir katliam projesidir. Kanal’ın yapılacağı yer tarihi bir alandır ve projeyle buranın demografik yapısı bozulacaktır. Hasankeyf’te yaşanılanların aynısı yaşanacaktır” diye belirtti.

Sorunun yalnızca İstanbulluları ilgilendirmediğini, tüm Türkiye halklarını yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Üstün, herkesi Kanal İstanbul’a karşı mücadele etmeye davet etti.

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Erdal Avcı ise projenin yalnızca bir “rant projesi” olduğunu söyledi.

“Bu tartışmalarda açığa çıkan ve itiraz ettiğimiz konulardan bir tanesi, Erdoğan’ın karar alma yöntemidir. Tüm muhalif kurumlar bu karar alma yöntemine karşı çıkmalıdır. Proje uzun bir aradan sonra tekrar gündeme getirilerek gündem değiştirilmeye çalışılıyor. Bu proje toplumlara ve doğaya karşı yürütülmüş bir sermaye saldırısıdır. Buna karşı tüm muhalefet ile birlikte mücadele edeceğiz.”

Mezopotamya Ajansı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Türkiye Yayıncılar Birliği: Yeni sansür kurulu, Aile Bakanlığı
Sonraki Haber
Tezkere Meclis'te: Erdoğan bir yıllığına Libya'ya asker göndermeyi talep etti