Ana SayfaÇalışma YaşamıKayyum protestosuna katılan altı işçinin işine son verildi

Kayyum protestosuna katılan altı işçinin işine son verildi

HABER MERKEZİ – Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Keziban Yılmaz’ın gözaltına alınmasını ve ardından görevden alınarak yerine kayyum atanmasını protesto eden altı belediye işçisinin işine son verildi.

Diyarbakır’ın HDP yönetimindeki Kayapınar Belediyesi’nin eşbaşkanı Keziban Yılmaz, hakkında yürütülen soruşturmalar gerekçe gösterilerek, evine yapılan baskınla gözaltına alınmış ve ardından İçişleri Bakanlığı tarafından 21 Ekim’de görevinden uzaklaştırılmıştı.

Yılmaz’ın yerine ise Kayapınar Kaymakamı Ünal Koç kayyum olarak atanmıştı.

Kayyum atandığı gün belediye binasına polisle yaşadıkları tartışmanın ardından ancak girebilen belediye çalışanları, gözaltındaki eşbaşkanları Yılmaz’ın görevinden uzaklaştırılmasını alkış tutup, “Direne direne kazanacağız” sloganı atarak protesto etmişti.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre bu protestoda yer alan Nazan İpek, Tarık Çavlı, Yüksel Önsal, Ömer Ayan, Melek Demir ve Sonay Altun adlı belediye işçileri, kayyumun Özel Kalem Müdürü Cihat Kayhan tarafından çağrılıp, söz konusu görüntüleri izlettirildikten sonra işlerine son verildi.

Kayapınar Belediyesi’nin eski İmar Müdürü Songül Şahin ise açığa alındı.

Altı belediye işçisinin işten çıkarılması Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) “29” koduyla, yani “İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeniyle fesih” gerekçesiyle iletildi.

‘1 ay mobbinge maruz kaldım’

Bu işçilerden biri olan belediyenin 10 yıllık çalışanı Nazan İpek, protestonun olduğu günden işine son verildiği güne kadarki süreci anlattı.

Kayyum Ünal Koç’un görevine başlamasıyla çalıştığı Basın ve Halkla İlişkiler Birimi’nde çalıştırılamaz hale getirildiğini ve bir ay boyunca kendisine mobbing uygulandığını belirten İpek, şunları söyledi:

“Basın ve Halkla İlişkiler’de görevliydim ama beni hemen yerimden aldılar. ‘Sen burada oturamazsın’ dediler. Bir hafta boyunca oturacak yerim yoktu. Orada ortalık yerde dolaşıyordum.
“Daha sonra beni çağırıp, elime bir kâğıt verdiler. ‘Kurum içinde temizlikte görevlendirilmişsin, alt kattaki 23 odayı temizleyeceksin’ dediler. Sabahları 23 odayı temizliyordum. Bir çay bile içemiyordum.
“Ondan sonra başka kurumların temizliğini de bana yaptırdılar. İnşaat halindeki kurumlara gidip temizlik yapıyordum. 1 ay boyunca belediyede bana mobbing uygulandı.”

28 Kasım’da kayyum Ünal Koç’un makam odasına çağrıldığını belirten İpek, Özel Kalem Müdürü Cihat Kayhan tarafından alkış tuttuğu protestonun videosu izletildikten sonra işine son verildiğini söyledi.

“Bize alkış çaldığımıza dair video seyrettirildi. ‘Siz devletin verdiği kayyum kararını karşı geldiniz’ diyerek, bana hakaretler ettiler.
“Kayyumun Özel Kalem Müdürü Cihat Kayhan bana, ‘Seni büyük bir zevkle işten atacağım. Siz HDP’liler benim gözümde suçlusunuz’ dedi. Suçum varsa eğer beni gözaltına alıp yargılayıp, suçum neyse ortaya çıkarsınlar.”

İpek, işten çıkarılmasına ilişkin mahkemeye başvurduğunu ve yargı sürecinin halen devam ettiğini belirtti.




Önceki Haber
Kocaeli'de çocuk istismarı: 2 kez 'adli kontrol'le serbest bırakılan erkek tutuklandı
Sonraki Haber
Van'da eylem yasağı dördüncü yılında: 15 gün daha uzatıldı