Ana SayfaDünyaKıbrıs’ta 12 erkeğin cinsel saldırısına maruz kalan kadın ‘toplumu yanıltmak’tan suçlu bulundu

Kıbrıs’ta 12 erkeğin cinsel saldırısına maruz kalan kadın ‘toplumu yanıltmak’tan suçlu bulundu

HABER MERKEZİ – Kıbrıs’ta 12 erkek tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldığını söyleyen bir kadın ardından şikayetini geri çekmek zorunda kaldı. Şikayetini polisin baskısı altında çektiğini söyleyen kadın, ‘toplumu yanıltmak’tan suçlu bulundu.

Kıbrıs’ta Britanya vatandaşı bir kadın, 17 Temmuz’da iş seyahati için gittiği Aya Napa bölgesinde bir otelde, 12 erkek tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldığını söyleyerek, polise şikayette bulundu.

Şikayet üzerine İsrailli oldukları belirtilen 12 erkek gözaltına alındı.

Kadın 10 gün sonra şikayetini geri çekti ve buna ilişkin bir belgeyi imzaladıktan sonra gözaltına alındı.

Daha önce gözaltına alınan 12 erkeğin ise tümü serbest bırakıldı ve ülkelerine geri döndü.

Hakkında dava açılan kadın “toplumu yanıltmak”tan suçlu bulundu.

Hakim Michalis Papathanasiou, kararı açıklarken şu iddialarda bulundu:

“Sanık, yalan olduğunu bildiği halde polise sahte tecavüz ihbarında bulundu. İfadesi sırasında iyi bir izlenim bırakmadı, doğruları söylemedi ve mahkemeyi yanıltmaya çalıştı. Tecavüz ya da şiddet yoktu. Polis geniş çaplı bir soruşturma yürüttü, gerekli tutuklamaları da yaptı. Kararım, rızaya dayalı olarak cinsel ilişkiye girdiği görülen video görüntüleriyle de destekleniyor.”

Avukatları ise kamera kayıtlarının kadının rızası dışında alındığını hakimin de kabul ettiğini ancak bu konuyla ilgili bir şey yapmadığını söyledi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre mahkemede konuşan kadın, kağıdı baskı ve tutuklanma tehdidi altında imzaladığını dile getirdi.

Magusa’daki mahkeme, cezanın açıklanmasını 7 Ocak’a erteledi.

Kadına bir yıla kadar hapis ve bin 500 sterlin (yaklaşık 12 bin TL) cezası verileceği tahmin ediliyor.

‘İfadesi baskı altında alındı’

Kadının ailesi ve avukatları bu karara itiraz etti.

Avukatları, kadının polis tarafından zorlanarak, baskı altında, avukatıyla veya başka kimseyle görüştürülmeden şikayetini geri çektiğine dair belgeyi imzaladığını ifade etti.

Kıbrıs polisi ise avukatların bu ifadelerini reddetti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Britanya Dışişleri Bakanlığı da vatandaşının “adil yargılanma haklarından yararlanıp yararlanmadığı konusunda çok ciddi endişeleri olduğunu ve bu sıkıntılı olayı Kıbrıs makamlarıyla görüşeceğini” belirtti.

‘Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı’

Avukat Michael Polak, davayı üst mahkemeye taşıyabilecekleri birkaç zemin olduğunu vurgulayarak, “Şikayetin geri çekildiğine dair kağıt, sanığın yanında avukatı ya da tercüman yokken imzalanmış. Bu durum başlı başına Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı” dedi.

Polak, hakim Michalis Papathanasiou’nun da “tecavüzün gerçek olduğuna dair kanıtları görmeyi reddettiğini” söyledi.

Yine kadının avukatlarından Nicoletta Charalambidou da Kıbrıs Yüksek Mahkemesi’ne itiraz edeceklerini, orada da kabul görmezse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerini söyledi: “Hukuki süreçte birçok ihlal var, müvekkilimizin adil yargılanma hakkı da ihlal edildi.”

‘Kadının beyanı dava dışında bırakıldı’

Öte yandan dava sürecini takip eden Kadına Yönelik Şiddete Karşı Ağı, karar sonrası adliye önünde bir açıklama yaptı.

Protestoculardan Argentoula Ioannou, “Hakim, dava boyunca tecavüzle ilgili hiçbir şey duymak ve hiçbir kanıt görmek istemediğini söyledi. Yani kadının beyanı bu davanın tamamen dışında bırakıldı” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HTŞ ve Türkiye destekli SMO İdlib'de uzlaştı
Sonraki Haber
Somali'deki saldırıyı El Şebab üstlendi