Ana SayfaGüncel‘Kürt Meselesi’ paneli: Kürt sorunu etno-politik bir sorundur

‘Kürt Meselesi’ paneli: Kürt sorunu etno-politik bir sorundur

HABER MERKEZİ – Tahir Elçi Vakfı tarafından düzenlenen ‘Kürt Meselesi’ panelinde konuşan Hak İnisiyatifi Diyarbakır Temsilcisi Ruhavioğlu, ‘Kürt sorununun etno-politik bir sorun olduğunu’ söyledi. Akademisyen Çelenk ise, ‘anadili olmayınca eşit yurttaşlığın eksik kaldığını’ ifade etti.

Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı tarafından ‘Kürt Meselesi’ paneli düzenliyor.

Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin katkı sunduğu panel Diyarbakır’da Mitannia Regency Hotel’de saat 14.00-16.30 saatleri arasında gerçekleştiriliyor.

Panelin ilk günü olan dün (7 Aralık) moderatörlüğünü Aziz Yağan’ın yaptığı ‘Eşit Vatandaşlık Sorunu’ oturumunda Sevilay Çelenk, Gökçer Tahincioğlu, Mahsuni Karaman ve Reha Ruhavioğlu konuştu.

Karaman: 1924 Anayası vatandaşlık tanımı getirmiyor

Vatandaşlık meselesinin kardeşlik kavramıyla değil, eşitlik kavramıyla ele alınmasını gerektiğini belirten avukat Mahsuni Karaman, 1921 Anayasası’nın ‘hiçbir şekilde vatandaşlık tanımı getirmediğini’ söyledi.

“1924 Anayasası öncesi çok yapıcı olan tartışmalar var. O dönem bugünkü meseleleri çözebilecek Türkiyelilik tartışılıyor. Ancak 1924 Anayasası’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türk’tür anlayışı çıktı. Bu anlayış devam ediyor.”

Tahincioğlu: Dosyaların çoğu zaman aşımı ile sonuçlandı

Türkiye’deki cezasızlık politikasına dikkat çeken gazeteci Gökçer Tahincioğlu, yaşamını yitiren Mahsun Mızrak, Enes Ata, Tahir Elçi ile Kızıltepe JİTEM ve Şemdinli davalarını hatırlatarak şunları söyledi:

“Eşitliğin adalete erişim noktasında en önemli vatandaşlık ölçütlerinden biri olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de bu konuda olumsuz birçok örnek var. Bu bölgede daha fazla olumsuz örnek var. Hukukçu veya güvenlik uzmanı bile olmadan çözülebilecek birçok çocuk ölümleri aydınlatılmadı. Ya da 1990’lı yıllarda bölgede JİTEM eliyle gerçekleştirilen köy ve kent boşaltmaları ve katliamları dosyalarının çoğu zaman aşımı ile sonuçlandı.”

Çelenk: Dilinin elinden alınması eşit yurttaşlıkta eksik bırakılıyor

Kendi diline erişimi engellenen kişinin, hayatının her alanında dezavantajlı olduğunu ifade eden akademisyen Sevilay Çelenk, bunun dilin düşmanlaştırılmasının sonucu olduğunu söyledi.

“Kürtçe meselesine ana dilde eğitim meselesi olarak bakılıyor. Ki bu bile çok tehditkar algılanıyor. Medyaya erişim açısından bakıldığında okul çağına gelen bir Kürt çocuğu, özgür iletişim içinde kazandığı bir dil yetisi birden bire elinden alınıyor. Sonuçta bir konuşama hali, dilinin elinden alınması eşit yurttaşlıkta eksik bırakılıyor.”

Ruhavioğlu: Kürt sorunu etno-politik bir sorundur

Hak İnisiyatifi Diyarbakır Temsilcisi Reha Ruhavioğlu ise Kürt sorununun etnik bir sorundan öte etno-politik bir sorun olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin Kürt sorununda askeri çözüme tekrar başvurduğunu belirten Ruhavioğlu, “Kürt meselesinin özü etnik eşitlik talebidir” dedi.

İkinci oturum bugün

Panelin ‘Sokağa Çıkma Yasaklarından Bugüne’ başlıklı oturumu ise bugün yapılacak.

Moderatörlüğünü Vahap Coşkun’un yapacağı panele, Fırat Aydınkaya, Cuma Çiçek, Ramazan Demir ve Mehmet Emin Aktar konuşmacı olarak katılacak.


Tahir Elçi Vakfı ‘Kürt Meselesi’ paneli düzenliyor

Previous post
Kadın sporcular ringe 'Kadına şiddete hayır' demek için çıkacak
Next post
Tokat'ta iki çocuğunu cinsel istismara maruz bırakan erkek tutuklandı