Ana SayfaGüncelKürt partilerden ‘ulusal birlik’ deklarasyonu

Kürt partilerden ‘ulusal birlik’ deklarasyonu

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da toplanan ve “Kürdistani İttifak Çalışması” adı altında faaliyetlerini yürütme kararı alan Kürt partileri, açıkladıkları ortak deklarasyonda “İçinde bulunduğumuz zorlu koşulların üstesinden gelebilmek için halkımızın talebi, ortaklaşmak ulusal baskı ve zulme, yoksulluk ve ekonomik çöküşe birlikte karşı durmaktır” dedi.

Diyarbakır’da toplanan Kürt partileri “ulusal birlik” için yaptıkları toplantının deklarasyonunu açıkladı.

Toplantıda, “Kürdistani İttifak Çalışması” adı altında faaliyetlerini yürütme kararı alan Kürt partilerinin temsilcileri, Ocak ayında bir de çalıştay gerçekleştirecek.

Açıklanan deklarasyonun Türkçesini Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Kürtçesini ise İnsan ve Özgürlük Partisi (İÖP) Genel Başkanı Mehmet Kamaç okudu.

“Kürt halkını baskı ve zulme karşı güçlerini birleştirmeye çağırıyoruz!” başlıklı deklarasyonda, kayyum atamalarına ve gözaltı operasyonlarına değinilerek “meşru siyaset yapma hakkını iktidar fiilen ortadan kaldırıyor” denildi.

Buna karşı koymak için başta ‘ulusal ittifak’ olmak üzere yeni arayışların zorunlu kılındığı ifade edildi.

Deklerasyonun devamında şu ifadeler yer aldı:

“Eğer bizler ortaklaşıp, güçlerimizi birleştirirsek; demokratik, barışçıl ve siyasal mücadelemize yönelik uluslararası kabul ve destek daha da güçlü olacaktır.
“İçinde bulunduğumuz zorlu koşulların üstesinden gelebilmek için halkımızın talebi, ortaklaşmak ulusal baskı ve zulme, yoksulluk ve ekonomik çöküşe birlikte karşı durmaktır.”

Açıklanan deklarasyonda, toplantıda Türkiye’de Kürtler arasında “ulusal ittifak” yaratmanın önemine vurgu yapıldığı belirtilirken, alınan kararlar şöyle sıralandı:

  • “Kalıcı Ulusal İttifaka varma hedefinde faaliyetlerini ‘Kürdistani İttifak Çalışması’ adı altında sürdürmeyi,
  • “Ulusal İttifakın yapısı, çerçevesi, bileşenleri, işleyişi, yol ve yöntemine ilişkin 18-19 Ocak 2020 tarihinde iki günlük bir Çalıştay gerçekleştirmeyi,
  • “Çalıştay hazırlığının beş kişilik bir komisyon tarafından organize edilmesini,
  • “Ulusal İttifak faaliyetinin başlangıç aşamasında hali hazırda yer almayan tüm Kürdistanî parti ve hareketlerimizin Kürdistani İttifak Çalışması’nın içinde yer almaları için saflarımızın açık olduğu.”

Deklarasyonda son olarak, “Bu yürüyüşü birlikte omuzlayalım, kalıcı Ulusal İttifak hedefini birlikte büyütelim” çağrısı yapıldı.

Deklarasyona imza atan partiler

Azadî Hareketi, Partiya Azadî, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), İnsan ve Özgürlük Partisi (İÖP), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürdistan Demokrat Partisi- Kuzey (KDP-K), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T)

Previous post
Journalists targeted: At least 14 detentions, 4 arrests, 46 years of prison sentence
Next post
Osmaniye Cezaevi'nde talepleri kabul edilen tutuklular açlık grevini sonlandırdı