Ana SayfaDünyaLibya tezkeresi Meclis’e geliyor, kim ne diyor?

Libya tezkeresi Meclis’e geliyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis’e gelmesi beklenen Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkereye ‘evet’ demeyeceğini açıkladı. MHP lideri Bahçeli ise partisinin 2 Ocak’ta Meclis’in olağanüstü toplanmasına ve Libya tezkeresine destek vereceğini duyurdu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Libya tezkeresi konusunda bilgi vermek için haftabaşında CHP, MHP ve İYİ Parti’yi ziyaret edecek. Diğer yandan Meclis’teki tezkere görüşmelerinin erkene çekilebileceği belirtiliyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin yaptığı açıklamalarda iktidarın izlediği dış politikayı eleştirdi.

“Bu dış politika Türkiye’ye yarar değil zarar getirir” diyen Kılıçdaroğlu, Libya’ya “İhvan kardeşliği” için gidildiğini savunarak, “Gerek Suriye, gerek Libya açısından izlenen dış politika Türkiye’ye yarar değil, zarar getirecektir” dedi.

CHP lideri, “Libya tezkeresinin TBMM’de oylanması sırasında askerimizin Libya’ya gönderilmesine ‘Evet’ demeyeceğiz. Askerimizin kanının Libya çöllerinde dökülmesini istemiyoruz” diye konuştu.

Sözlerini “Hangi gerekçe ile gidiyor? Hangi avantajlar sağlanacak Türkiye’ye?” şeklinde sorularla sürdüren Kılıçdaroğlu ayrıca iktidara şu önerilerde bulundu: “Türkiye, Libya’ya savaşmak için değil, Libya’daki tarafları barıştırmak, bölgeye barışı getirmek için gitmeli. İki tarafla da konuşmalı. Böyle bir rol üstlenmeli.”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de dün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, “CHP Libya’ya asker gönderme tezkeresine sonuna kadar karşı duracaktır” demişti.

Suriye tezkeresine ‘evet’ denilmişti

Ana muhalefet partisi CHP, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonu öncesinde hükümete sınır ötesine asker gönderme yetkisi veren tezkereye “evet” demişti.

Tezkere Meclis’te görüşülmeden önce bir açıklama yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Oradaki askerlerin burnu kanamasın diye tezkereye içimiz yana yana evet diyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

HDP de Libya’ya asker gönderilmesini istemiyor

HDP Sözcüsü Günay Kubilay da Cuma günü partisinin Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında Libya’ya asker gönderilmesine karşı olduklarını açıklamıştı.

Kubilay, “HDP, Libya’ya yönelik alınan iki Meclis kararına da ‘hayır’ oyu vermiş, muhalefet şerhi düşmüştür. HDP bölgesel sorunların bölge halklarının ortak çıkarlarını temel alan bir yaklaşımın ışığında diyalog ve müzakere yoluyla çözümünden yanadır” demiş ve çağrıda bulunmuştu:

“Barışçıl bir Ortadoğu’dan, barışçıl bir Akdeniz havzasından yana olan herkesi AKP-MHP iktidarının saldırgan ve militarist dış politikalarına karşı çıkmaya ve tutum almaya çağırıyoruz.”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada, Libya’ya asker gönderme konusunda “Davet olduğuna göre icabet ederiz” demiş ve Meclis açılınca ilk iş tezkereyi sunacaklarını söylemişti.

Erdoğan, “İnşallah Ocak ayının 8’inde, 9’unda Meclisimizden bunu da geçireceğiz ve böylece davete icabet edeceğiz” diye belirtmişti.

Ancak Ankara’da tezkere hazırlıklarının hızlandığı bildirildi.

Bu kapsamda, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin önümüzdeki hafta Meclis’e gelmesi bekleniyor.

Bahçeli: Tezkereye olumlu oy kullanacağız

AKP’nin iktidar ortağı MHP’nin lideri Devlet Bahçeli de tezkereye ilişkin bir açıklama yaptı.

Bahçeli, ”MHP, 2 Ocak 2020’de TBMM’nin olağanüstü toplanmasına ve Libya Tezkeresi’nin görüşülmesine destek vermektedir. Tezkereye 49 milletvekilimizle olumlu oy kullanacağımızı herkesin bilmesinde yarar vardır” dedi.

Çavuşoğlu CHP, MHP ve İYİ Parti liderleriyle görüşecek

Bu açıklamaların ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, 30 Aralık Pazartesi günü için CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli ve İYİ Parti lideri Meral Akşener’den randevu talep ettiği bildirildi.

DHA, randevu taleplerinin kabul edildiğini aktardı. Çavuşoğlu’nun saat 12.00’de Kılıçdaroğlu, 14.00’te Akşener ile bir araya geleceği belirtiliyor.

Çavuşoğlu’nun Bahçeli ile yapacağı görüşmenin saatinin ise henüz netlik kazanmadığı kaydedildi.

‘Hafter’e bağlı güçler Trablus’a yaklaştı’

Öte yandan Nisan ayından bu yana Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin kontrolündeki başkent Trablus’u ele geçirmeye çalışan General Halife Hafter’e bağlı güçlerin kente 10 kilometre mesafede olduğu öne sürülüyor.

Hafter güçlerinin yaptığı açıklamaya göre, aralarında şu an hava trafiğine kapalı olan uluslararası havaalanının ve bir askeri üssün de olduğu Trablus’un güneyindeki stratejik noktalar, bu birliklerin denetimine girdi.

Libya’da ikili yönetim

Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalar yaşanıyor.

Ülke, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.

Doğudaki hükümet Rusya, Fransa, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar da Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.

Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 27 Kasım’da imzalanan “Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası”, 21 Aralık’ta Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edilmişti.

Mutabakat Türkiye’nin Libya’ya asker gönderip göndermeyeceği tartışmalarını da beraberinde getirirken, Erdoğan’dan “Libya hükümetinden talep gelmesi durumunda asker gönderilebiliriz” açıklaması gelmişti.

Nitekim Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden bir yetkili, Türkiye’den resmi olarak askeri destek talebinde bulunduklarını açıklamıştı.


Bloomberg: Türkiye, Suriye’de desteklediği grupları Libya’ya gönderecek

“Tunus’un ardından Cezayir’e gitmek isteyen Erdoğan geri çevrildi”

Libya Türkiye’den ‘resmen’ askeri destek istedi

Türkiye Libya’ya asker göndermeye hazırlanıyor


Karınca, DW Türkçe, NTV, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Roboski'den Cizre'ye kader ve keder
Sonraki Haber
Gökçeada- Kabatepe feribot seferlerine fırtına engeli