Ana SayfaGüncelLondra’daki Dörtlü Zirve: Öncesi ve sonrası kim ne dedi?

Londra’daki Dörtlü Zirve: Öncesi ve sonrası kim ne dedi?

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya, Fransa ve Britanya liderleriyle bir araya geldiği Londra’daki Dörtlü Zirve’de gündem Suriye’ydi. Peki neler konuşuldu, zirve öncesi ve sonrası kim ne dedi? Haberimizde derledik.

Britanya’daki Dörtlü Zirve Londra’daki Başbakanlık Ofisi’nde dün (3 Aralık) gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın katılımıyla yapılan zirvede gündem Suriye’ydi.

Dört liderin yer aldığı toplantı, yaklaşık 1 saat sürdü.

Ayrıca Erdoğan’a zirvede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik etti.

erdoğan merkel johnson macron ile ilgili görsel sonucu

Zirve sonrası yapılan ortak açıklamada, “İdlib dahil Suriye’nin tamamında, sivilleri hedef alan saldırıların durdurulması konusunda mutabık kalındı” ifadesi kullanıldı.

Erdoğan zirve için “Gayet iyi geçti” yorumunda bulundu.

DW Türkçe’nin haberine göre Almanya Başbakanı Merkel’se zirveyi “anlamlı ama uzun bir tartışma sürecinin başlangıcı” olarak nitelendirdi.

Merkel, tarafların ilk olarak IŞİD’e karşı mücadelenin sürdürülmesi ve bitirilmesi gerektiği konusunda mutabık kaldığını, ‘bunun nasıl olacağı konusunda temasın ise sürdürüleceğini’ söyledi.

Reuters’in haberine göre Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın ofisinden yapılan açıklamada da şöyle dendi: “Liderler, güvenlik ve mültecilerin gönüllülük ve sürdürülebilir şekilde geri dönüşüne ilişkin koşulların yaratılması ile terörizmin bütün biçimlerine karşı mücadeleye devam edilmesi gerektiği konusunda çalışacaklarını ifade ettiler.”

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Erdoğan ile uzlaşmadığınız noktalarda ortak bir görüşe vardınız mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Suriye, Suriye’nin doğusu ve Libya’yı ele aldık. Her konuda uzlaşma sağlanamadı ama üç noktada çok net bir şekilde uzlaştık. Bölgede öncelikli görevin IŞİD ile mücadele olması, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların daha iyi izlenmesi ve bu yöndeki çabaların yoğunlaştırılması ve bir an önce Suriye’deki krizde siyasi çözümün desteklenmesi ve bu kapsamda anayasa komisyonu çalışmalarının ve Cenevre sürecinin takip edilmesi.”

trump macron ile ilgili görsel sonucu

Öte yandan Macron, Dörtlü Zirve öncesi ABD Başkanı Donald Trump ile de bir araya geldi.

İki lider görüşme sonrasında düzenledikleri ortak basın toplantısında Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Macron, YPG’yi kast ederek “Türkiye bizimle birlikte omuz omuza IŞİD’e karşı savaşanlara karşı savaşıyor ve bazen de IŞİD bağlantılı gruplarla birlikte çalışıyor” dedi.

IŞİD konusunda bir “muğlaklık” olmaması gerektiğini söyleyen Macron, Türkiye’nin müttefiklerin cihatçı gruplara karşı mücadelesine yardımcı olan Kürt güçleri karşısındaki eylemlerinin daha iyi bir koordinasyona gerek olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Macron “Türkiye ile güvenlik, ticaret, göç, Avrupa Birliği ve Fransa konusunda işbirliğini kaybettik” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump da aynı ortak basın toplantısında Türkiye’ye yaptırım uygulama seçeneğini gözden geçirdiğini söyledi.

Gazetecilerin Rusya savunma sistemlerini (S-400’ler) aldığı için Türkiye’ye yaptırım uygulayıp uygulamayacağı sorusuna verdiği yanıtta Trump “Bunu şu anda gözden geçiriyoruz ve üzerine konuşuyoruz” dedi.


Karınca, Diken, DW Türkçe, MA, Amerika’nın Sesi

NATO zirvesi öncesi ABD’den Ankara’nın YPG şartına rest




Önceki Haber
Suriye gündemiyle toplanan 'Dörtlü Zirve' sona erdi
Sonraki Haber
Nusaybin Davası: Duruşmalar sürüyor, 28 sanığa ağır hapis cezaları