Ana SayfaDünyaMacron’dan Türkiye’ye: IŞİD’le bağlantılı gruplarla çalışıyorlar

Macron’dan Türkiye’ye: IŞİD’le bağlantılı gruplarla çalışıyorlar

HABER MERKEZİ – Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye’ye seslenerek, “Nasıl oluyor da NATO’nun üyesisiniz, bir yandan da Rusya’dan S-400 satın alabiliyorsunuz? Bu teknik olarak mümkün değil” dedi. Macron ayrıca “Türkiye IŞİD’le bağlantılı gruplarla beraber çalışıyor” ifadelerini de kullandı.

Britanya’nın başkenti Londra’da düzenlenecek NATO zirvesi öncesi bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Macron, açıklamasında, “Türkiye’nin IŞİD’lilerle ilgili belirsizliğini ulusal güvenliğimiz için çözmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik operasyonuna da değinen Macron, şunları söyledi:

“Türkiye’ye baktığım zaman şunu görüyorum: Şimdi bizimle beraber çalışanlara karşı savaşıyorlar. Aynı zamanda bazen de IŞİD’le bağlantılı gruplarla beraber çalışıyorlar. Uzun vadeli barışı sağlamak için ‘düşmanımız kimdir?’ bunu net bir şekilde ortaya koymak lazım. Terörle daha etkin mücadele edilmesi gerekiyor. Müttefik ülkelerin terörizm tanımları farklılık gösteriyor.”

Macron’dan Türkiye’ye ‘S-400’ tepkisi

Macron, Türkiye’den iki şeyi netleştirmesini isteyeceğini ifade etti.

“Nasıl oluyor da NATO’nun üyesisiniz, bir yandan da Rusya’dan S-400 satın alabiliyorsunuz? Bu teknik olarak mümkün değil. Avrupa’nın füze sistemlerini alabilirlerdi ama bunu almamayı Türkiye seçti. Ayrıca NATO’daki bütün sonuçları bloke edeceklerini söylüyorlar.
YPG terör örgütü olarak kabul edilmezse, NATO Zirvesi’nden çıkacak deklarasyonları bloke edeceklerini söylüyorlar. YPG terör örgütü olarak nitelensin istiyor. Türkiye’nin hem bu konu hem de S-400 konusunu açıklığa kavuşturması gerekiyor.”

Trump: Bağdadi operasyonunda bize destek verdi

Sonrasında konuşan ABD Başkanı Trump ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile iyi anlaştığını söyledi ve ekledi:

“Türkiye’yle iyi ilişkilerimiz var. Yeterince uzun süre sınırlarında kaldık, artık sınırlarından çekildik. İyi iş çıkarıyorlar.”

Trump, IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin öldürüldüğü operasyonda Türkiye’nin ABD’ye çok yardımcı olduğunu ileri sürerek, “Türkiye, daha iyisini yapamazdı, daha fazla destek veremezdi” dedi.

Türkiye’nin, ABD’nin hangi amaçla operasyon düzenlediğini bilmemesine rağmen ABD ordusuna destek olduğunu da sözlerine ekledi.


BBC Türkçe ve Euronews’ten yararlandık.

NATO zirvesi öncesi ABD’den Ankara’nın YPG şartına rest




Önceki Haber
Dersim'de operasyondan dönen askerleri taşıyan zırhlı araç devrildi
Sonraki Haber
19 Aralık Katliamı Ümraniye davasında yargılanan askerlere beraat