Ana SayfaGüncelMahmut Alınak’ın ‘Mehmet Tunç ve Bêkes’ adlı kitabı yasaklandı

Mahmut Alınak’ın ‘Mehmet Tunç ve Bêkes’ adlı kitabı yasaklandı

HABER MERKEZİ – Kürt siyasetçi, avukat ve yazar Mahmut Alınak’ın “Mehmet Tunç ve Bêkes” adlı kitabı yasaklanarak toplatıldı. Alınak, “Bu kitap bir ibret vesikasıdır. Asla bu kitabın insanlara ulaşmasını durduramayacaklar” dedi.

Kürt siyasetçi, avukat ve yazar Mahmut Alınak’ın “Mehmet Tunç ve Bêkes” adlı kitabı yasaklandı.

2017’de CHA Yayınevi’nden çıkan kitap, Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında yaşamını yitiren Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç ve kardeşi Orhan Tunç’un yaşam öyküsü ile o dönemde yaşananları anlatıyor.

Kitap, Kars T Tipi Cezaevi’nde bir tutukluya gönderilirken yasaklandı.

İstanbul 2’nci Sulh Ceza Hakimliği yasağı, kitabın 114, 115 ve 128’inci sayfalarında yer alan cümlelere dayandırdı.

Mahkemenin kitabın toplatılması ve el konulması kararını Mezopotamya Ajansı’ndan Adnan Bilen’e değerlendiren Alınak, kitabın Kars T Tipi Cezaevi yönetimi tarafından mahkemeye ihbar edildiğini söyledi.

“Cezaevi yönetimi kitabın ihbar dilekçesinde, ‘Mehmet Tunç ve Bêkes kitabının cezaevinde bulunanlar tarafından eğitim için kullanıldığı ve büyük bir tehlike arz ettiği’ şeklinde bir belirlemeye yapıyor.”

Kitapta, Cizre ve Mehmet Tunç’u anlattığını söyleyen Alınak, “Mehmet Tunç kitabı bir ibret vesikasıdır. Gelecek kuşaklar bunu okuyarak ibret alacaklar ve asla bu kitabın insanlara ulaşmasını durduramayacaklar” dedi.

Kitabın yasaklanmasıyla ilgili itiraz yoluna gittiklerini anlatan Alınak, birçok kitabının yıllardır yasaklı olduğunu söyledi.

“Şiro’nun Ateşi kitabım tam 15 yıl boyunca yasaklı kaldı ve en son AİHM bu yasağı kaldırdı. Yine ‘HEP, DEP ve Devlet’ kitabım yasaklandı ve 18 yıldır bu yasak halen devam ediyor. Son olarak ‘Tarihin Çarmıhında Güneş Ülkesi’ kitabımla ilgili yürütülen soruşturma var ve bu soruşturma yıllardır bir sonuca ulaşmadı.”

Son olarak, yasağı tanımadığını ve insanların bu yayınlara sahip çıkması gerektiğini ifade eden Alınak, bundan sonra çıkacağı hiçbir duruşmada savunma yapmama kararı aldığını da söyledi.




Önceki Haber
Ziraat Bankası Simit Sarayı’nın yüzde 51’ini satın alıyor
Sonraki Haber
Türkiye, Filistinli siyasetçi Dahlan'ı 'arananlar listesi'ne ekledi