Ana SayfaGüncelMaraş Katliamı’nın 41’inci yılı: Kentte yapılan anmada ‘yüzleşme’ çağrısı

Maraş Katliamı’nın 41’inci yılı: Kentte yapılan anmada ‘yüzleşme’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Maraş Katliamı’nın üzerinden 41 yıl geçti. Katliamda yaşamını yitirenler için Maraş’ta anma düzenlendi, devlete ‘yüzleşme’ çağrısı yapıldı.

Türkiye tarihinin en karanlık katliamlarından biri olan Maraş Katliamı’nın üzerinden 41 yıl geçti.

19 Aralık ile 26 Aralık 1978 tarihleri arasında, sadece bir hafta içerisinde resmi verilere göre 111 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce insan yaralandı, 210 ev ve 70 iş yeri tahrip edildi. Resmi olmayan beyanlara göre ise 500’ün üzerinde insan yaşamını yitirdi.

Kentte bugün katliamda yaşamını yitirenler için anma düzenlendi.

Yörükselim mahallesinde toplanan yüzlerce kişi, katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının olduğu pankartı açarak Erenler Cemevi’ne doğru yürüdü.

Yürüyüş sırasında sık sık “Maraş’ı unutma, unutturma”, “Maraş’ın hesabı sorulacak” sloganları atıldı.

Anmaya Alevi dernek ve vakıflarının temsilcileri ile Britanya Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil, CHP’nin Maraş Milletvekili Ali Öztunç, HDP milletvekilleri Zeynel Özen, Kemal Peköz ve Semra Güzel’in yanı sıra yüzlerce kişi katıldı.

Tertip komitesi adına bir konuşma yapan Erenler Kültür Derneği Başkanı Müslüm İbili, 1978 yılında yaşananların sadece Alevi yurttaşların bir sorunu olmadığını, vicdanı olan herkesin sorunu olduğunu söyledi.

İbili, “İnanıyoruz ki Maraş halkı da barışı, kardeşliği ve kucaklaşmayı arzu etmektedir. Maraş’ta gerçekleştirilen katliam bir insanlık suçudur. Bu suça ortak olmak istemeyen tüm canlar, bu katliamı lanetlemeli ve kınamalıdır” dedi.

“Bu ülkede daha mutlu olmanın yolu olan eşit yurttaşlık temelini yaratmak zorundayız” diyen İbili, “Ülkemizde barışın, huzurun ve kardeşliğin daim olmasını temenni ederek, katliamı bir kez daha lanetliyorum” diye belirtti.

Türkiye’de faaliyet gösteren Alevi kurumları adına konuşan Hüseyin Güzelgül de “Maraş Katliamı’nın 41’inci yılında canlarımızı anmak için yine Maraş’tayız. Maraş’ta hakka yürüyen canlarımızı bir kez daha saygı ve sevgiyle anıyoruz” dedi.

Alevilerin mücadelesine sahip çıkmak için inatla çabalarını sürdüreceklerini dile getiren HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz ise ‘yüzleşme’ çağrısı yaptı:

“Meclis’te ve dışında her gittiğimiz yerde bu katliamları dile getiriyoruz. Bize diyorlar ki ‘Kanatmayın meseleyi açmayın kapatın.’ Biz de diyoruz ki ‘Yaralar kanamaya devam ediyor.’ Koçgiri’den beri kanamaya devam ediyor.
“Ağrı’dan, Zilan’dan beri devam ediyor. Sivas, Gazi ve Roboski’de hala kanıyor. Şuanda siyaseten yapılan gasplarla halka yeni yaralar açılıyor. Onun için amacımız yaraları kanatmak değil, yaraların kanamamasını istiyoruz. Bunun için de katliamlarla yüzleşilmelidir.”

41 yıl önce yaşanan acının hala devam ettiğini ifade eden CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç da “Devletin ve hükümetin bu talepleri bir an önce yerine getirmesi gerekiyor. Birincisi kayıp mezarların yerleri gösterilmeli. Toplu ya da ayrı ayrı gömülen mezarların yerleri gösterilmelidir. Düşünün ailenizin bir ferdini kaybediyorsunuz, mezar yerini bilmiyorsunuz. Bundan daha büyük bir acı yoktur” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından yaşamını yitirenlerin anısına mumlar yakılıp karanfiller bırakılırken, anma programı semahla son buldu.


Maraş Katliamı’nın 41’inci yılı: “Toplumsal linç organizasyonu halen diri”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Muhalefet şerh koydu, AKP’den yeni ‘güvenlik soruşturması’ açıklaması geldi
Sonraki Haber
JES'e karşı imza standı açılmasına Aydın Valiliği'nden engel