Ana SayfaGüncelMaraş Katliamı’nın 41’inci yılı: “Toplumsal linç organizasyonu halen diri”

Maraş Katliamı’nın 41’inci yılı: “Toplumsal linç organizasyonu halen diri”

HABER MERKEZİ – Türkiye tarihinin en karanlık katliamlarından biri olan Maraş Katliamı’nın üzerinden 41 yıl geçti. Aleviler devletten sorumluluğunu kabul etmesi ve özür dilemesini istiyor. Katliamın tanıklarından HDP Milletvekili Zeynel Özen ise katliama neden olan dinamiklerin halen diri olduğuna dikkat çekiyor.

Maraş Katliamı’nın üzerinden tam 41 yıl geçti, ancak katliamın izleri hala dipdiri.

19 Aralık ile 26 Aralık 1978 tarihleri arasında, sadece bir hafta içerisinde resmi verilere göre 111 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce insan yaralandı, 210 ev ve 70 iş yeri tahrip edildi.

Resmi olmayan beyanlara göre ise 500’ün üzerinde insan yaşamını yitirdi.

Katliamın hedefinde Aleviler, Kürtler ve devrimciler vardı.

Türkiye tarihinin en karanlık katliamlarından biri olan Maraş Katliamı’nın 41’inci yılı dolayısıyla yazılı açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), “Faşistler yolları kapatıp hastaneleri kuşatarak yaralıların tedavilerini engellediler. Birçok insanımızı da bu yüzden kaybettik” dedi.

Katliamın ardından binlerce Alevi ve solcu yurttaşın Maraş’ı terk etmek zorunda kaldığı belirtilen açıklamada, Maraş’ın demografik yapısının değiştirildiğine de dikkat çekildi.

“Gerçek sorumlulara hiç dokunulmadı”

Maraş Katliamı’na ilişkin ‘göstermelik yargılamaların’ yapıldığı ifade edilen açıklamada, “Katliamın gerçek sorumlularına ve planlayıcılarına hiç dokunulmadı. Katliamın üzeri kapatıldı” denildi.

Açıklamada, “Katliamda başı çeken faşist katiller ödüllendirildi. Bu katillerin kimi milletvekili yapıldı. Maraş Katliamının üç müdahil avukatı Ceyhun Can 10 Eylül 1979’da, Halil Sıtkı Güllüoğlu 3 Şubat 1980’de ve Ahmet Albay 3 Mayıs 1980’de peş peşe faşistler tarafından katledildiler” diye belirtildi.

Yıllarca süren davalar sonunda 22 kişiye idam, yedi kişiye müebbet hapis, 321 kişiye de 1 ila 24 yıl arasında değişen hapis cezaları verilmişti.

Ancak kısa süre içerisinde çıkarılan aflarla bu kişiler serbest kalmıştı. 68 önemli sanık da hiç bulunamadı.

“Devlet özür dilemeli”

Maraş Katliamı için “faşistlerin tetikçiliğini yaptığı ve devletin yönlendirmesiyle gerçekleştirilen planlı ve organize bir katliamdır” denilen açıklamada, devletin katliamdaki sorumluluğunu kabul etmesi ve özür dilemesi istendi.

Son olarak açıklamada, 21 Aralık Cumartesi günü Maraş Yörükselim Mahallesi’nde bulunan Erenler Cemevi’nde yapılacak anmaya çağrıda bulunuldu.

“Katliama neden olan dinamikler halen diri”

Katliamın tanıklarından biri olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Zeynel Özen de Meclis Genel Kurulu’nda dün yaptığı konuşmada öldürülen Alevilerin mezar yerlerinin dahi bilinmediğini hatırlatarak, “Çözüm, bu olaylarla yüzleşmek ve o katilleri lanetlemek, suçluların ortaya çıkmasını sağlamaktır” dedi.

O dönem 21 yaşında bir öğretmen olarak arkadaşlarıyla birlikte Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Yörükselim Mahallesi’ni savunmaya çalışan Özen, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada ise Maraş Katliamı’nın ne ilk ne son olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Katliama neden olan dinamikler halen bekliyor ve halen diri. Toplumsal linç organizasyonu halen diri duruyor. Halen Maraş’ın anmasına bile tahammül edilemiyor. Yüzleşme gerçekleşmedikçe bir çok katliamın alt yapısı oluşmuş olacak.”

Katliamla birlikte Maraş’ın önemli ölçüde Alevisizleştirildiğini dile getiren HDP’li Özen, “En fazla mağdur olan Aleviler’di ama asıl hedef o bölgede solun yükselişine engel olan bir katliam oldu” dedi.

Özen, “Katliam sonucu bizim ‘Yeşil Hat’ dediğimiz Malatya’dan başlayıp Hatay Kırıkhan’a uzanan bölgede solun yükselişi tamamen durdu” diye belirtti.


1915’ten 1978’e: Maraş Katliamı’nın tanığı Aziz Tunç anlatıyor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Güneş Karaçuban'ı öldüren Sabri Barçağ'a 'haksız tahrik' indirimi
Sonraki Haber
Leyla Aydemir cinayeti: Tutuklu sanık Mehmet Ali Aydemir tahliye edildi