Ana SayfaGüncelMarx ailesinin hikayesine yakın plan: “Aşk ve Kapital”

Marx ailesinin hikayesine yakın plan: “Aşk ve Kapital”

HABER MERKEZİ – Mary Gabriel, “Aşk ve Kapital” adlı eserinde, Marx ailesinin hikayesini dönemin önemli olaylarıyla harmanlayarak anlatıyor. Yordam Kitap etiketiyle çıkan, mekanlara ve kronolojik olarak yıllara göre ayrılan  kitabın bölümleri, Marx’ın kişisel hayatının ve Kapital serüveninin dönemeçlerine göre isimlendiriliyor. Benan Eres tarafından Türkçeleştirilen kitap raflarda.

Mary Gabriel’in “Aşk ve Kapital”i Benan Eres çevirisi ile Yordam Kitap’tan çıktı.

Karl ve Jenny Marx’ın henüz tanışmadan önceki gençlik zamanlarından hikayelerle başlayan çalışma, Marx’ın vefatının ardından Engels’in yaşadığı süreçlerle son buluyor.

Eserde, Marx’ın geniş ailesinin hikâyesi, dönemin önemli olayları ışığında ve Marx’ın önemli eserleriyle harmanlanarak anlatılıyor.

150 yıldır güncelliğini koruyan Kapital’in yaratım aşamalarında Marx ailesinin çektiği zorlukları ele alan  kitap, olayların akışının kesintisiz ve adım adım ilerlemesiyle bir roman havası da estiriyor.

Çalışma, Marx’ın mücadelesi ile ailesi arasında kurmaya çalıştığı dengeyi, tereddüt, umut ve hayal kırıklıklarını okuyucuyla buluşturuyor.

Mary Gabriel, tarihe yeni bir gözle bakıp bambaşka bir gelecek gören Marx ve Engels’le birlikte dünyayı, kurulu düzeni değiştirmeye çalışan insanlar ve tarihin hızla aktığı 19. yüzyıl Avrupa’sına dair bir çalışma sunuyor.

Mekanlara ve kronolojik olarak yıllara göre 53 bölüme ayrılan kitabın bölümleri, 7 ana kısmın içeriğini tamamlayacak şekilde gruplanıyor. Bu 7 kısım, Marx’ın kişisel hayatının ve Kapital serüveninin dönemeçlerine göre isimlendiriliyor.

Gabriel, aile üyelerinin hayat hikâyelerini kaleme aldıkça, Marx’ın dünyayı değiştiren metinlerinde yazılanlar kadar bu metinlerin yazım süreçlerinin ve zamanındaki etkilerinin de önemli olduğunu keşfediyor.

Yazara göre, Jenny ve Karl arasındaki özveriye dayalı ilişkinin doğası anlaşılmadan, Kapital’in yazım sürecinin değerlendirilmesinin zor olduğu belirtilmekte: “Marx ailesindeki kadınlar olmasaydı Karl Marx var olmazdı ve Karl Marx olmasaydı, dünya bugün bildiğimiz dünya olmazdı.”

Gabriel, Marx’ın ölümünden sonra geride bıraktığı yazı ve notlarını düzenleme görevini üstlenen Engels’ın, Kapital’in diğer ciltlerinin yazımının neden Marx’ın ölümünden sonraya kaldığı sorusunu da yanıtlıyor.

Eserde, 1848 ve 1883 yıllarından Avrupa’nın siyasi haritaları bulunurken, sayfa aralarında Karl Marx ve yakın çevresinin kolay rastlanmayacak portre ve fotoğraflarına rastlamak da mümkün.


Mary Gabriel kimdir?
5 Ekim 1955’te doğdu.
ABD ve Fransa’da eğitim aldı.
Yaklaşık 20 boyunca Londra’da Reuters editörü olarak çalıştı.
Pulitzer Biyografi veya Otobiyografi Ödülü ve Kurgu Dışı Dalında Amerikan Ulusal Kitap Ödülü’nün sahibi oldu.
Previous post
Ekim ayı sanayi üretimi rakamları açıklandı: İktisatçılar ne diyor?
Next post
Diyarbakır Surlarının taşları sökülüp satılıyor