Ana SayfaÇalışma YaşamıMetal işçilerinden MESS önünde faturalı protesto: “Geçinemiyoruz”

Metal işçilerinden MESS önünde faturalı protesto: “Geçinemiyoruz”

HABER MERKEZİ – MESS’in tıkanan toplu iş sözleşmesi görüşmelerindeki tavrını protesto eden Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, ödeyemedikleri faturalarını çam ağacına asarak MESS Genel Merkezi önüne bıraktı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş), 4 Aralık’ta yapılan son görüşmenin ardından uyuşmazlık ile sonuçlanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) tavrını Şişli’de bulunan MESS Genel Merkezi önünde yaptığı basın açıklaması ile protesto etti.

“Geçinemiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada sık sık, “MESS şaşırma sabrımızı taşırma, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek” ve “Patronların kölesi olmayacağız” sloganları atıldı.

Açıklamaya Birleşik Metal-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Hami Haltacı, sendika şube başkanları, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul Eş Başkanı Ezgi Bahçeci ve çok sayıda metal işçisi katıldı.

Grup adına basın açıklamasını Birleşik Metal-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Hami Haltacı okudu.

Baltacı, metal işçilerine önerilen yüzde 6 zam teklifinin vicdansızlık olduğunu söyledi.

“Kimimiz döküm fabrikalarında binlerce derece sıcakta, kimimiz otomotiv fabrikalarında, beyaz eşya fabrikalarında önümüzden koşarcasına akan bantlarda çalışıyoruz. Yaptığımız iş zor ve ağır. Bu nedenle, çalışırken bazı arkadaşlarımız yaralanıyor, bazı arkadaşlarımızı iş cinayetlerinde yitiriyoruz. Bazılarımız başta bel fıtığı olmak üzere meslek hastalığı ile boğuşuyor.
“Hayatın pahalılaştı ve gelirler giderek eridi. Oysa çalıştığımız fabrikalarda patronlar geçtiğimiz iki yıllık sözleşme dönemi boyunca kar etmeye devam etti. 2018 yılında Türkiye’nin ilk 1000 şirketi içerisinde yer alan metal şirketleri, işçiler üstünden toplam 26 milyar lira kat etti. Patronlar işçilere ‘düşük ücret zammına razı olsun’ dayatmasında bulunuyor.
“MESS Genel Sekreteri katıldığı bir televizyon programında, grev kararı alınması durumunda ‘Bakanlar Kurulu grevi erteleyecek sözleşmeyi Yüksek Hakem Kurulu’na gönderecek’ dedi. Güçlerini buradan alıyorlar.”

Metal işçilerinin grev hakkının engellenmeye çalışıldığını belirten Baltacı, “Anayasa Mahkemesi tarafından daha önce mahkum edilen bu hukuksuzluğa izin vermeyeceğiz. Metal işçileri insanca yaşayacak” diye konuştu.

img

Açıklamadan sonra işçiler, MESS için faturalarla süsledikleri yılbaşı ağacını Genel Merkez kapısına bırakarak, mücadeleye devam sözü verdi.


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cezaevinden izinli çıkan erkek evli olduğu kadını bıçakladı
Sonraki Haber
İTÜ: Doğa Koleji'nin tamamen İTÜ'ye geçmesi konusunda uzlaşma sağlandı