Ana SayfaGüncelMuhalefet şerh koydu, AKP’den yeni ‘güvenlik soruşturması’ açıklaması geldi

Muhalefet şerh koydu, AKP’den yeni ‘güvenlik soruşturması’ açıklaması geldi

HABER MERKEZİ – AYM’nin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal ettiği, AKP’nin yeniden düzenleyerek Meclis’e getirdiği “güvenlik soruşturması” şartına CHP, HDP ve İYİ Parti şerh koydu. Bunun üzerine AKP’den söz konusu maddenin yeniden değerlendirilip Meclis’e ayrı bir teklif şeklinde sunulacağı açıklaması geldi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 29 Kasım 2019 tarihli kararıyla memuriyete girişte “güvenlik soruşturması” şartı arayan düzenlemeyi iptal etmişti.

AYM, yurttaşların kişisel veri niteliğindeki bilgilerinin memuriyete girişte değerlendirmeye tabi tutulmasının Anayasa’ya aykırı olduğuna karar vermişti.

Ancak hükümet, “güvenlik soruşturması” ve “arşiv araştırması” hükümlerini yeniden düzenlediği yasa tasarısını Meclis’e sunmuştu.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB),  “AYM kararıyla hukuksuzluğunun ilanı da AKP iktidarını ikna etmeye ve durdurmaya yetmedi” açıklamasında bulunmuştu.

CHP, HDP ve İYİ Parti’den şerh

Tepki çeken maddeyi de içeren 18 maddelik “torba kanun”un görüşmeleri TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmeye başlanacaktı.

Ancak CHP, HDP ve İYİ Parti “güvenlik soruşturması”na ilişkin kanun teklifine Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle şerh koydu.

CHP, “AK Parti OHAL’i sürekli kılma çabasındadır” açıklamasını yaparken, HDP teklifin 28 Şubat döneminde çıkarılan yönetmeliğin birebir kopyası olduğunu belirtti.

İYİ Parti ise teklifi ‘irticai faaliyetleri’ önlemek için çıkarılan yönetmeliklere benzeterek “keyfiliğe açık, objektiflikten uzak bir düzenleme” olarak değerlendirdi.

AKP’den açıklama

Bunun üzerine teklifi sunan AKP’den açıklama geldi.

Diken’de yer alan habere göre açıklamada, bugün görüşülecek kanun teklifinden çıkarılacak söz konusu maddenin yeniden değerlendirilip, kapsamlı bir düzenleme olarak Meclis’e ayrı bir teklif şeklinde sunulacağı belirtildi.

Maddeler neyi içeriyor?

Torba yasa teklifinin 2’nci maddesi AYM tarafından iptal edilen “güvenlik soruşturması” ve “arşiv taraması”, memuriyete atanacaklar için şartlı hale getirilmesini öngörüyor.

Teklifin 3’üncü maddesi ise “güvenlik soruşturması” ve “arşiv araştırması” sonuçlarına göre tesis edilen işlemlere karşı açılan dava ve açılacak davalarla ilgili düzenlemeleri içeriyor.

Memuriyetlere alımlarda “güvenlik soruşturması” ve “arşiv araştırması” ile ilgili madde, uygulamanın içeriğini belirleyen teklifin 9’uncu maddesi.

Maddede, “ İlk defa veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacakların yapılacak güvenlik soruşturması/arşiv araştırmasında belirlenen ilke ve kurallar yönünden kamu hizmet ve görevlerine uygunluğunun değerlendirmesini sağlayacak verilerin, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmakla görevli birimler ile değerlendirme makamlarınca sadece amaca yönelik işlenebileceği, bu kurum ve kuruluşlar tarafından veri güvenliğine ilişkin mevzuatta belirtilen önlemlerin alınacağı ve sonunda silineceği düzenlenmektedir” ifadeleri yer alıyor.

Madde de, “yeniden atananlar” ifadesi getirilerek “güvenlik soruşturması” ve “arşiv araştırması” kapsamı genişletiliyor. KHK ile ihraç edilip, yargı ve komisyon kararları ile işe geri dönme ihtimalleri olanları da kapsıyor.

Düzenlemeye göre “arşiv araştırması” ve “ güvenlik soruşturması” ile ilgili veriler ise Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarına verilecek.


Memuriyete girişte ‘güvenlik soruşturması’ şartı iptal edildi

AYM’nin iptal ettiği düzenleme Meclis’te: ‘Güvenlik soruşturması’ şartına tepki


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyarbakır'da yarın bazı yollar trafiğe kapatılacak
Sonraki Haber
Maraş Katliamı’nın 41’inci yılı: Kentte yapılan anmada ‘yüzleşme’ çağrısı