Ana SayfaEkolojiMuhtarlara ‘Kanal İstanbul aleyhine konuşmayın’ talimatı verildi iddiası

Muhtarlara ‘Kanal İstanbul aleyhine konuşmayın’ talimatı verildi iddiası

HABER MERKEZİ – CHP’li Barış Yarkadaş, Büyükçekmece Kaymakamlığı’nın, 18 mahalle muhtarına Kanal İstanbul ile ilgili “olumsuz yorumlarda bulunmamaları” yönünde talimat verdiğini söyledi. Bu uygulamaya tepki gösteren CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “Atanmışlar seçilmişleri tehdit edemez” dedi. Konuya ilişkin açıklama yapan Büyükçekmece Kaymakamlığı ise ‘iddiaları gerçeği yansıtmıyor’ ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski milletvekili Barış Yarkadaş, Büyükçekmece Kaymakamlığı’nın muhtarlara “Kanal İstanbul aleyhine konuşmayın” talimatı verdiğini iddia etti.

Yarkadaş Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “#Kanalİstanbul aleyhine konuşmak yasaklandı? Büyükçekmece Kaymakamlığı Yazı İşleri yetkilileri 18 muhtarı arayıp ‘Kanal aleyhine konuşmayın, demeç vermeyin ve sosyal medyada paylaşım yapmayın. Siz devlet adamısınız’ dedi. Muhtarlara yönelik bu baskı, iktidarın telaşını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Büyükçekmece’deki mahalle muhtarları tarafından paylaşılan bilgiye göre ise kaymakamlık yazı işleri müdürlüğü yetkilileri kendilerini arayarak, “Kanal İstanbul ile ilgili sosyal medyada olumsuz paylaşımlar yapmayın, itiraz dilekçesi vermeye sakın gitmeyin. Siz devletin temsilcilerisiniz” dedi.

Kaymakamlık yetkililerinin, 18 mahalle muhtarına bu uyarıyı İstanbul Valiliği tarafından kendilerine verilen talimat gereği yaptıklarını söylediği de aktarıldı.

‘Atanmışlar seçilmişleri tehdit edemez’

Konuya ilişkin açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu “Atanmış memurlar seçilmiş muhtarlarımızı tehdit edemez” dedi.

İstanbulluların her türlü engellemeye rağmen haklarını savunmaya devam edeceğini vurgulayan Kaftancıoğlu, şöyle konuştu:

“Atanmış memurlar seçilmiş muhtarlarımızı tehdit edemez. Seçilmişlere yönelik baskılarla demokrasi üzerinde vesayet, halk üzerinde tahakküm kurmaktan vazgeçin. Halkla da bilimle de inatlaşmayın. Kanal İstanbul projesi defalarca kez ihanet ettiğiniz İstanbul’u yok etmek, katletmek için yapılan bir cinayet projesidir. İstanbullular da onların oylarıyla seçilen muhtarlar da doğruyu söylemekten, halka rağmen kişisel menfaatleriniz için katletmek istediğiniz bu kenti savunmaktan vazgeçmeyecek.”

Kaftancıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir kişi ve çevresindeki yandaş bir grubun kişisel menfaatleri amacıyla ortaya attığı Kanal İstanbul Projesi’nin meşru olmadığı apaçık ortada. Projeden haksız rant elde etme hayali kuranlar dışında hiç kimseye faydası olmayan projeyi bu tür tehditlerle de baskılarla da hayata geçirmenize izin vermeyeceğiz.”

Kaymakamlıktan açıklama

Büyükçekmece Kaymakamlığı ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu.

Yurttaşların konuya ilişkin görüşlerini İstanbul İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne dilekçe ile iletebildiği belirtilen açıklamada, bazı muhtarların yurttaşları etkilemeye çalıştığı iddia edildi.

“Ancak ilçemizdeki bazı mahalle muhtarlarının, ‘vatandaşlarımızın yukarıda açıklanan kapsamdaki görüş, öneri ve taleplerini içeren dilekçeleri doğrudan muhtarlıklarına verebileceklerini, kendilerinin bu dilekçeleri toplu olarak İstanbul İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne ileteceklerini’ ifade ederek, mahalle sakinlerini yönlendirmeye çalıştıkları yönünde Kaymakamlığımıza yoğun şikayetler ulaşmıştır.
Muhtarlıkların bu kapsamda dilekçe kabul etmek ve toplu dilekçe sunmak gibi bir görevi yoktur. Vatandaşlarımızın konuya ilişkin görüş, öneri ve taleplerinin sağlıklı bir şekilde yetkili kuruma ulaşması, başvuru sahipleri açısından oluşabilecek hak kayıplarının önlenmesi ve vatandaşlarımız arasında muhtemel bir huzursuzluğa neden olunmaması için, muhtarlarımız ilgili mevzuat uyarınca bilgilendirilmiştir.
Gerçek dışı açıklama ve haberlerde iddia edildiği gibi Kaymakamlığımızca muhtarlarımızın veya hiçbir vatandaşımızın kendi düşüncesini ifade etmesi, bu doğrultuda hareket etmesini engelleyecek herhangi bir talimat ve uyarı söz konusu olmamıştır.”

Uygulamalı tarifle Kanal İstanbul’a itiraz etmenin yolu


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bingöl'de 17 yaşındaki Helin Yüce'nin intihar ettiği iddia edildi
Sonraki Haber
AKP önünde Kanal İstanbul eylemi: Üç gözaltı