Ana SayfaGüncelMusa Çitil’in operasyonlarını yazan gazetecilere beraat

Musa Çitil’in operasyonlarını yazan gazetecilere beraat

HABER MERKEZİ – Faili meçhul cinayetlerle ilgili yargılanıp beraat eden ve terfi ettirilen Musa Çitil hakkında haber paylaştığı için yargılanan yedi gazeteci hakkında beraat kararı verildi.

Mardin’in Derik ilçesinde 13 köylünün öldürülmesinden yargılanan Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Musa Çitil’in yürüttüğü operasyonlara dair haberleri paylaşan gazetecilerin yargılandığı davanın duruşması bugün Diyarbakır’da yapıldı.

Yedi gazeteci, Sur’daki operasyonu yöneten Çitil hakkında DİHA’nın “Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12,’ başındaki isim Musa Çitil” başlıklı haberini sosyal medyada paylaştıkları gerekçesiyle yargılanıyordu.

Gazeteciler “Terörle Mücadelede Görev Almış Kişileri Hedef Göstermek” ile suçlanıyordu.

Davanın 5. duruşması Diyarbakır 9. ACM’de görülürken, davada karar verildi. Tüm gazeteciler hakkında beraat kararı çıktı.

Avukat Resul Temur savunmasında “müvekkillerinin haber verme amacıyla paylaşım yaptığını, Musa Çitil’in bilinen bir kişi olduğunu ve Çitil ile ilgili birçok gazetenin haber yaptığını” vurgulamıştı.

Musa Çitil ise mahkemedeki beyanında, “gazetecilerin en ağır şekilde cezalandırılmasını” talep etmişti.

Kimler yargılanıyordu?

KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik, DİHA muhabirleri Çağdaş Kaplan, Hamza Gündüz, Selman Çiçek ve gazeteci A. Vahap Taş ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ile S.G adlı bir sosyal medya kullanıcısı.

Gazetecilerden Çiçek ayrıca “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla da suçlanıyordu.

Musa Çitil hakkında

Musa Çitil’e, Derik Jandarma Komutanı olarak görev yaptığı dönemde, Mardin’in Derik ilçesinde 1993-94 yılları arasında 13 kişinin öldürülmesiyle ilgili 11 Ekim 2012’de dava açıldı.

Çitil, 21 Mayıs 2014’teki karar duruşmasında beraat etti. Ailelerin avukatları davayı Yargıtay’a taşıdı, ancak Yargıtay beraat kararını onadı.

Çitil bu dava süresince iki kez terfi etti. Son olarak da Ali Çardakçı ile birlikte Jandarma Genel Komutan Yardımcısı görevine getirildi.

Çitil, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı görevinde bulunduğu dönemde Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yürüttüğü operasyona dair yazılan “Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlıklı haberi, sosyal medya hesaplarında paylaştıkları için yedisi gazeteci sekiz kişi hakkında suç duyurusu yapmış, “hedef gösterildiğini” iddia etmişti.

Savcı Tufan Çaldıran’ın soruşturma sonucunda hazırladığı iddianamede, gazetecilerin, “Sur ilçesinde PKK/KCK terör örgütüne yönelik operasyonlarda görev alan müştekiye [Musa Çitil] ait birtakım bilgileri ve resmini yayınlayarak müştekiyi hedef göstermek suretiyle üzerlerine atılı ‘Terörle Mücadelede Görev Almış Kişileri Hedef Göstermek’ suçunu işledikleri” ileri sürülmüştü.

Kanıt olarak ise gazetecilerin sosyal medyada paylaştığı haberler gösterilmişti.

Oysa gazeteciler ifadelerinde, sözkonusu paylaşımların kendilerine ait olduğunu kabul etmiş ve suç unsuru içermediğini söylemişlerdi.

2 Ekim 2019’daki son duruşmada mütalaasını veren savcı, sanıkların sosyal medya paylaşımları ile Çitil’i hedef gösterdiklerini iddia etmiş ve cezalandırılmalarını istemişti.


Karınca, bianet, MA, MLSA

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Uçurtmayı Vurmasınlar'ın da yönetmeniydi: Tunç Başaran yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Bir haftadır gözaltındaydı: Gazeteci Aziz Oruç tutuklandı