Ana SayfaGüncelNATO zirvesi öncesi ABD’den Ankara’nın YPG şartına rest

NATO zirvesi öncesi ABD’den Ankara’nın YPG şartına rest

HABER MERKEZİ – NATO zirvesi öncesi YPG’nin “terör örgütü” olarak tanınmasını şart koşan Ankara’ya ABD Savunma Bakanı Mark Esper’den olumsuz yanıt geldi. Böyle bir kararı desteklemeyeceğini belirten Esper, “Fikirlerimize sadık kalacağız ve bence NATO da öyle olacak” dedi. Bu açıklamaya karşın Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “terörle mücadelede destek” çağrısını yineledi.

Türkiye’nin, NATO’nun Baltık bölgesi ve Polonya’ya ilişkin savunma planlarına YPG’nin “terör örgütü” olarak tanınmasını şart koşarak destek vermeme kararına dair ABD’den açıklama geldi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, YPG’nin “terör örgütü” olarak tanınmasını desteklemeyeceğini söyledi.

NATO zirvesi öncesi Britanya’nın başkenti Londra’ya uçuşunda konuşan Esper, “NATO’daki kördüğümü çözmek için YPG’yi ‘terör örgütü’ olarak tanımaya dönük herhangi bir kararı desteklemeyeceğini” söyleyerek, ekledi: “Fikirlerimize sadık kalacağız ve bence NATO da öyle olacak.”

Esper, NATO planının Türkiye’nin kendine has çekinceleri dolayısıyla engellenemeyeceğini de belirtti.

NATO’nun ‘daha büyük meselelere’ odaklanması gerektiğini söyleyen Esper, “İttifakın birliği ve hazırlığı, daha büyük meselelere odaklandığınız anlamına gelir. Ve kimse onların gündemine uymaya istekli değil. Kimse onların gördüğü tehditleri görmüyor” diye konuştu.

Erdoğan yineledi: Destek bekliyoruz

ABD’den gelen bu açıklamaya karşın AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan NATO yolunda yaptığı açıklamada “terörle mücadelede destek” çağrısını yineledi.

“NATO’nun sağladığı güvenlik şemsiyesi bizim için çok önemli. Ancak ittifakın bir yenilenme ihtiyacı içinde olduğu da açıktır. 2000’lerin bakış açısıyla bugünü kavrayamayız. NATO’nun bilhassa terör örgütlerinden kaynaklanan asimetrik tehditler karşısında çok daha kararlı, etkin davranması gerekiyor. Günümüzün tehdit önceliklerine göre NATO’nun kendini güncellemesi açıktır.
“NATO’nun caydırıcılığını azaltacak popülist beyanlardan da uzak durulmalıdır. Alternatif aramak yerine NATO’yu daha güçlü kılacak çalışmalar içinde olmalarını bekliyoruz.
“Ülkemiz NATO’nun vazgeçilmez bir ortağıdır. Müttefiklerimizin bizimle sergileyecekleri samimi dayanışma ittifakımızı zayıflatmaz, tam tersine güçlendirir. Bu mesajımızı müttefiklerimize açıkça verecek, terör karşısında ilkeli bir tavır göstermelerini kendilerinden isteyeceğiz. Terörle mücadelesinde ülkemize amasız fakatsız destek verilmesini istiyoruz.”

Bugün Londra’da başlayacak NATO zirvesi yarın da sürecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz hafta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le görüşmesi sonrası Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’deki operasyonunu eleştirmişti.

NATO’dan Türkiye’nin Suriye sınırındaki güvenlik planına destek gelmezse, Türkiye’nin de Baltık savunma planını engelleyeceği açıklamasına değinen Macron, “Oldu bitti ile NATO’dan dayanışma bekleyemezsiniz” sözleriyle Ankara’ya seslenmişti.

Bu açıklamaya ilk tepki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan gelmişti. Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı’na “terör örgütünün hamisi” demişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’sa, “Macron, önce sen kendi beyin ölümünü bir kontrol ettir” demiş ve Türkiye’nin operasyonlarının devam edeceği mesajını vermişti.




Önceki Haber
Enflasyon yine iki haneli seviyelerde
Sonraki Haber
Kammuri Tayfunu: Filipinler'de acil durum ilan edildi