Ana SayfaGüncelNATO Zirvesi’ni değerlendiren Akar: Yalnız bırakıldık

NATO Zirvesi’ni değerlendiren Akar: Yalnız bırakıldık

HABER MERKEZİ – Ankara’nın veto restinin karşılık bulmadığı NATO Zirvesi’ni değerlendiren Milli Savunma Bakanı Akar, “Terörle mücadele konusunda yalnız bırakıldık” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İngiltere’de bu hafta yapılan NATO Zirvesi’ni değerlendirdi.

Akar, “Birçok konuda anlaşma sağlanmasına rağmen nihai noktada mutabakat sağlanamadı ve maalesef Türkiye olarak terörle mücadelede yalnız bırakıldık” dedi.

Savunma Bakanı, Türkiye’nin NATO’da yükümlülüklerine bağlı olduğunu da vurguladı.

Akar, “Kimi çevrelerin, ulusal güvenliğimiz için attığımız adımları NATO ittifakını hiçe saydığımızın kanıtı olarak gösterme çabası mantık dışı” diye konuştu.

Öncesi ve sonrasıyla NATO Zirvesi

NATO Zirvesi öncesi, olası bir Rusya saldırısı karşısında Polonya ile Baltık ülkeleri Litvanya, Latviya ve Estonya’nın savunulması amacıyla hazırlanan askeri plana destek vermeleri isteniyordu.

Türkiye ise YPG’nin NATO’ya üye ülkeler tarafından “terör örgütü” olarak nitelendirilmemesi halinde bu planı veto edeceğini söylüyordu.

Zirve öncesi ABD Savunma Bakanı Mark Esper Ankara’nın bu şartına olumsuz yanıt vermişti. Böyle bir kararı desteklemeyeceğini belirten Esper, “Fikirlerimize sadık kalacağız ve bence NATO da öyle olacak” demişti.

Bu açıklamaya karşın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “terörle mücadelede destek” çağrısını yinelemişti.

Yine zirve öncesi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le görüşmüş, bu görüşme sonrası Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’deki operasyonunu eleştirmişti.

NATO’dan Türkiye’nin Suriye sınırındaki güvenlik planına destek gelmezse, Türkiye’nin de Baltık savunma planını engelleyeceği açıklamasına değinen Macron, “Oldu bitti ile NATO’dan dayanışma bekleyemezsiniz” sözleriyle Ankara’ya seslenmişti.

Nitekim Londra’da 3-4 Aralık tarihlerinde yapılan NATO Liderler Zirvesi sonrası yayınlanan 9 maddelik ortak deklarasyonda, Ankara’nın koştuğu şart karşılık bulmadı.

Ankara’nın veto edeceğini söylediği Baltık ülkeleri savunma planı bu zirvede onaylandı.

Previous post
Tahir Elçi Vakfı 'Kürt Meselesi' paneli düzenliyor
Next post
Lavrov: Kürt sorunu tüm bölge ülkeleri için bir 'bomba'