Ana SayfaÇalışma YaşamıNedeni ‘yılda 24 saat ücretsiz çalışma’: Finlandiya’da on binlerce sanayi işçisi grevde

Nedeni ‘yılda 24 saat ücretsiz çalışma’: Finlandiya’da on binlerce sanayi işçisi grevde

HABER MERKEZİ – Finlandiya’da sanayi işverenleri ile işçi sendikaları arasındaki toplu iş sözleşmeleri sonuçsuz kalınca on binlerce işçi greve gitti. İşverenler, işçilerden yılda 24 saat ücretsiz çalışmalarını istiyor.

Finlandiya’da sanayi işverenleriyle sendikalar arasında devam eden toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde uzlaşmaya varılmaması üzerine sanayi içileri, bugün saat 6.00’dan itibaren greve başladı.

Evrensel’den Murat Kuseyri’nin haberine göre, grevin nedeni işverenlerin işçilerden yılda 24 saat ücretsiz çalışmalarını istemesi.

2016 yılında işverenler, dünya piyasasında “diğer tekellerle rekabet” edebilmeleri için çalışanlardan “fedakarlık” yapmasını istemiş, sendikalar da yılda 24 saat ücretsiz çalışmayı kabul etmişti.

Bu yılın Ekim ayında başlayan yeni TİS görüşmelerinde işverenler, 24 saat ücretsiz çalışma uygulamasına devam edilmesini isterken sendikalar karşı çıktı.

İşverenler uygulamanın kaldırılması durumunda üretim maliyetinin yüzde 4 oranında artacağını iddia ediyor.

Pazar günü sendikalarla işverenleri temsil eden Teknoloji Endüstrisi’nin yaptığı görüşmelerde anlaşma sağlanamadı.

Tarafsız aracı VuokkoPiekkala, sendikanın ücret artışlarını yetersiz bulduğunu açıkladı.

Sanayi İşçileri Fedarasyonu Başkanı Riku Aalto, iki yıl için yüzde 1,6 zam önerisini de yetersiz bulduklarını belirterek  “Zam önerisi çok düşük olduğu için teklifi kabul etmemiz imkansız. Biz, çalışanların satın alma gücünü artıran bir sözleşme istiyoruz” dedi.

Dayanışma

Memurları örgütleyen Pro ve üst düzeydeki memurları üyesi olduğu YTN federasyonları da, işçilerle birlikte 9 Aralık’^tan itibaren üç gün greve gideceğini açıkladı.

Teknoloji sanayisi, teknik servis ve bakım, cam, kimya, lastik, orman ve maden sektörlerindeki işçi ve memurlar greve katılacak.

İnşaat İşçileri Federasyonu ve Elektrikçiler Federasyonu’nun sanayi çalışanlarının taleplerini desteklediklerini ve greve gideceklerini açıkladı.

Sosyal medyada #StopKiky24 etiketiyle grevle dayanışma mesajları paylaşılıyor.

Posta çalışanları da greve gitmişti

Finlandiya’da geçen ay posta çalışanlarının ücretlerinin düşürülmesine karşı başlattığı ve diğer sektörlerdeki işçilerin desteklediği grev işverenin geri adım atması üzerine sona ermişti.

Grev, belediyeler ve kamu kurumlarından sorumlu Devlet Bakanı SirpaPaatero ve Başbakan AnttiRinne’nin istifalarına yol açmıştı.

Previous post
Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası: Eczacıbaşı ikinci, Vakıfbank üçüncü oldu
Next post
Ceren Özdemir’i öldüren Özgür Arduç, cezaevinde intihara kalkıştı