Ana SayfaGüncelNusaybin Davası: Ağır hapis cezasına çarptırılanların sayısı 33’e yükseldi

Nusaybin Davası: Ağır hapis cezasına çarptırılanların sayısı 33’e yükseldi

HABER MERKEZİ – Tefrik edilen Nusaybin Davası’nda son yapılan duruşmalarda Fırat Çiftçi’ye hem ağırlaştırılmış müebbet hem de 29 buçuk yıl hapis cezası verilirken, Hevidar Özdemir’in duruşması ise ertelendi. Böylece ağır hapis cezasına çarptırılanların sayısı 33’e yükseldi.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının devam ettiği 26 Mayıs 2016’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 17’si çocuk 70 kişi hakkında açılan ve daha sonra tefrik edilen Nusaybin Davası’nda duruşmalar devam ediyor.

Yapılan yargılamalar kapsamında bugün iki tutuklunun duruşması daha yapıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre, ilk olarak Hevidar Özdemir hakim karşısına çıktı, savcı mütalaasını sundu.

Savcı, Özdemir’in “Devletin bütünlüğünü bozma veya bir bölümünü ayırma”, “kasten öldürmeye teşebbüs”, “zararlı maddeleri izinsiz taşıma” ve “kamu malına zarar verme” iddialarıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

Ardından söz alan Özdemir’in avukatı savunma için ek süre talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, talebi kabul ederek bir sonraki duruşmayı 13 Şubat 2020 tarihine erteledi.

Daha sonra duruşması yapılan Balıkesir Bandırma Cezaevi’nde tutuklu bulunan Fırat Çiftçi ise ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme heyeti Çiftçi’ye “Devlet’in bütünlüğünü bozma veya bir bölümünü ayırma” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet, “Kasten öldürmeye teşebbüs” iddiasıyla 19 yıl, “Zararlı maddeleri izinsiz taşıma” iddiasıyla 7 yıl 6 ay ve “Kamu malına zarar verme” iddiasıyla da 3 yıl hapis cezası verdi.

33 sanığa ağır hapis cezaları

Böylece dava kapsamında şu ana kadar ağır hapis cezasına çarptırılanların sayısı 33’e yükselmiş oldu.

Nusaybin Davası’nda daha önce 32 tutuklu hakkında verilen cezalar şöyleydi:

Resul Ergün iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 27 yıl; Mehmet Faruk Engin ağırlaştırılmış müebbet ve 31 yıl; Jiyan Ay 20 yıl; Ramazan Eroğlu iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve üç yıl; Dilber Tanrıkulu ağırlaştırılmış müebbet ve 26 yıl; Tufan İlbaş ağırlaştırılmış müebbet ve 27 yıl 6 ay; Yasemin Erkol 10 yıl; Özgür Sevim ağırlaştırılmış müebbet ve 25 yıl; İlyas Doğan, Ömer Karataş, Osman Bozkurt, Hamit Acur ve Akar İkbal ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl; Sadık Tan, Bayram Sevgin, Fırat Dari, Mazlum Yaşa ve Hatip Oyman ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıl; Ercan Dolaşır ağırlaştırılmış müebbet ve 10 yıl; Erkan Benli ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl 3 ay; Baver Başar ağırlaştırılmış müebbet ve 19 yıl; Mehmet Ziriğ ağırlaştırılmış müebbet ve 17 yıl; Süleyman Göksel Yerdut ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl hapis cezası.

Tutuklandıklarında yaşları küçük olan Şükrü Aybek, Heja Alğan, Emre Topçuoğlu, Baran Eman, Çeçan Kilkaya ve Dilan Aslan’a 35 yıl 10’ar ay hapis cezası verildi.

Yine Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde daha önce yargılanarak, müebbet hapis cezasına çarptırılan Hüseyin Bağ’a 11 yıl, Zehra Kaya’ya 18 yıl, Fatma Aslan’a da 21 yıl 7 ay hapis cezası verildi.

Tutuklulardan Medya Çınar ve Siraç Yüksek, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı tutuklu bulundukları cezaevlerinde yaşamlarına son verdiklerinden dolayı haklarında açılan davalar kapatılmıştı.

Previous post
Kocaeli'de Trelleborg işçileri greve çıktı
Next post
Yunanistan şikayet etti, Türkiye-Libya anlaşması BM’ye taşındı