Ana SayfaGüncelNusaybin Davası: Üç tutukluya toplamda 5 müebbet ile 78 yıl hapis

Nusaybin Davası: Üç tutukluya toplamda 5 müebbet ile 78 yıl hapis

HABER MERKEZİ – Tefrik edilen Nusaybin Davası’nda devam eden duruşmalarda üç tutuklu hakkında toplamda 5 kez müebbet ve 78 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının devam ettiği 26 Mayıs 2016’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 17’si çocuk 70 kişi hakkında açılan ve daha sonra tefrik edilen Nusaybin Davası’nda duruşmalar devam ediyor.

Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün 4 duruşma daha görüldü, savunma yapan tutuklulara yine ağır cezalar verildi.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre, sanıklardan Kayseri Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Jiyan Ay’a toplamda 20 yıl hapis cezası verildi. Ay’a bir başka duruşmada da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti.

Mardin E Tipi Cezaevi’ndeki tutuklu Mehmet Faruk Engin’e hem ağırlaştırılmış müebbet hem de toplamda 31 yıl hapis cezası verildi.

İşkenceyi anlattı

Erzincan T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Resul Ergün’e ise hem iki ağırlaştırılmış müebbet hem de toplamda 27 yıl hapis cezası verildi.

Ergün beyanında, gözaltına alındığı sırada vücudunun sağ tarafının felçli olduğunu hatırlattı.

Boynunda kurşun yarası olduğunu ve ses edemez halde olduğunu kaydeden Ergün, “Böyle bir durumda konuşmam imkansızdı. Ancak ifade verdiğim söyleniyor. Bu durum iddiaların gerçeklikten uzak olduğunu gösteriyor” dedi.

Yaralı olarak gözaltına alındığını ve bu süreçte tedavisinin yapılmadığını aksine kendilerine işkence edildiğini söyleyen Ergün, yapılan işkencelerin mahkeme heyeti tarafından görülmesi gerektiğini belirterek, “Eğer bu işkenceleri görmezseniz sizlerin insanlığınızdan şüphe edeceğim” dedi.

90’lı yıllarda babasının Midyat’ta faili meçhul cinayetle öldürüldüğünü söyleyen Ergün, beyanının devamında şunları kaydetti:

“Nusaybin’e yakınımın cenazesini almak için gittim. Fakat orada gözlerimin önünde misket oynarken öldürülen 12 yaşındaki çocukları gördüm. Çarşı merkezinde katledilen iki kadını gördüm. Yaşananlara tanık oldum. Kuzenim bodrumda yakılarak katledildi. Tüm bunları görünce arkamı dönüp onursuzca bir yaşamı sürdüremezdim. Beni ölene kadar hapiste tutacak ceza verebilirsiniz, umursamıyorum. Çünkü zihnim özgür.”

Öte yandan Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulanan Recep Yel duruşması da 17 Aralık tarihine erteledi.

29 sanığa ağır hapis cezaları

Dava kapsamında şu ana kadar ağır hapis cezasına çarptırılanların sayısı böylece 32’ye yükselmiş oldu.

Nusaybin Davası’nda daha önce 29 tutuklu hakkında verilen cezalar şöyleydi:

Dilber Tanrıkulu ağırlaştırılmış müebbet ve 26 yıl; Tufan İlbaş ağırlaştırılmış müebbet ve 27 yıl 6 ay; Yasemin Erkol 10 yıl; Özgür Sevim ağırlaştırılmış müebbet ve 25 yıl; İlyas Doğan, Ömer Karataş, Osman Bozkurt, Hamit Acur ve Akar İkbal ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl; Sadık Tan, Bayram Sevgin, Fırat Dari, Mazlum Yaşa ve Hatip Oyman ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıl; Ercan Dolaşır ağırlaştırılmış müebbet ve 10 yıl; Erkan Benli ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl 3 ay; Baver Başar ağırlaştırılmış müebbet ve 19 yıl; Mehmet Ziriğ ağırlaştırılmış müebbet ve 17 yıl; Süleyman Göksel Yerdut ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl hapis cezası; hasta tutuklu Ramazan Eroğlu’na 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 yıl hapis cezası.

Previous post
Lavrov: Kürt sorunu tüm bölge ülkeleri için bir 'bomba'
Next post
Aşkın krizi – Byung-Chul Han