Ana SayfaToplumsal CinsiyetÖHD’den cinsel saldırıyı normalleştiren savcı hakkında suç duyurusu

ÖHD’den cinsel saldırıyı normalleştiren savcı hakkında suç duyurusu

HABER MERKEZİ – ÖHD üyesi kadın avukatlar, cinsel saldırı ve şiddete maruz bırakılan Ç.B’ye, “Ben de kadınım, sen de kadınsın. Ben neden tecavüze uğramıyorum da sen uğruyorsun?” diye soran savcıyı Hâkimler Savcılar Kurulu’na şikayet etti.

Ankara Üniversitesi’nde öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Bilgili’nin cinsel saldırıda bulunduğu ve şiddet uyguladığı Ç.B.’ye “Ben de kadınım, sen de kadınsın. Ben neden tecavüze uğramıyorum da sen uğruyorsun” diyen Savcı Yeter Gümüş’e İzmir’deki kadın avukatlar tepki gösterdi ve suç duyurusunda bulundu.

Bir basın açıklaması yapan Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, 2019 yılı Nisan ayında Hasan Bilgili aleyhinde nitelikli cinsel saldırı suçundan suç duyurusunda bulunan Ç.B.’ye dönük ithamları hatırlattı.

Savcı Gümüş’ün soruşturma sırasında Ç.B.’ye yönelttiği soru ile mağduru aşağıladığı ve onun kişilik haklarını zedelediği belirtildi.

Avukatlar, “Bununla da yetinmeyip, 22 Mayıs 2019 günü, tutuklu yargılanan şüpheli Hasan Bilgili hakkında resen tahliye kararı vermiştir” dedi.

“Biz kadın hukukçular için, bir Cumhuriyet Savcısının, yasadan kaynaklanan görevlerini hiçe sayarak mağduru bu denli aşağılayan bir tutum içerisine girmiş olması kabul edilebilir değildir” diyen avukatlar, Türkiye’deki kadın cinayetlerine ve cezasızlığa dikkat çekti.

Açıklamada “suçun soruşturulmasına ve delillerin karartılmaması için gerekli tedbirlerin alınmasına ilişkin yasadan kaynaklanan görevlerini yerine getirmeyen ve bir tecavüz mağdurunu aşağılayarak görevini açıkça kötüye kullanan savcı Yeter Gümüş hakkında Hâkimler Savcılar Kurulu’na ihbarda bulunulacağı” ifade edildi.

Ne olmuştu?

Hasan Bilgili, Nisan ayında, Veteriner Cerrahi ve Ortopedi Merkezi (VCOM) Hayvan Hastanesi’nde Ç.B.’ye cinsel saldırı ve şiddetten tutuklandı.

Ancak Bilgili 22 Mayıs’ta Savcı Gümüş tarafından resen tahliye ile serbest bırakıldı.

Ç.B., Bilgili hakkında ‘nitelikli cinsel saldırı’, ‘cebir ve tehdit ile hürriyeti yoksun kılma’, ‘tehdit’ ve ‘hakaret’ suçlarından 5 yıldan 27 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşmasında verdiği ifadesinde şunları söylemişti:

“İfade verirken o kadar zorlandım ki. Polis memurları bana psikolojik şiddet uyguladı. Hasan Bilgili’yi savundular, beni doğru düzgün dinlemediler bile. Eksiklikleri hatırladıkça savcılığa başvurdum. Savcı hanım da kendinden örnek vererek ‘Ben burada oturuyorum. Ben de kadınım sen de kadınsın. Ben neden tecavüze uğramıyorum da sen uğruyorsun?’ Görüntülerde de sen Hasan Bilgili’nin koluna girmiş gibisin’ dedi.”
Previous post
Temelli: HDP’yi kapatma hayalleri gören bir iktidar var karşımızda
Next post
21. yılında "Benim Adım Kırmızı" üzerine 21 makale