Ana SayfaDünyaPakistan’da gazeteci Urooj Ikbal boşandığı erkek tarafından öldürüldü

Pakistan’da gazeteci Urooj Ikbal boşandığı erkek tarafından öldürüldü

HABER MERKEZİ – Pakistan’da Dilawar Ali isimli erkek kendisinden boşanan gazeteci Urooj Ikbal’i öldürdü. Urooj’u gazeteciliği bırakmayı reddettiği için öldürdüğü belirtilen Ali, kefaletle serbest bırakıldı.

Pakistan’ın başkenti Lahor’da 24 Kasım’da gazeteci Urooj Ikbal, bir süre önce boşandığı Dilawar Ali isimli erkek tarafından vurularak öldürüldü.

Anticrime gazetesinin sahibi olan Dilawar Ali’nin, 27 yaşındaki Urooj’dan gazeteciliği bırakmasını istediği ancak kadının buna ret yanıtı vermesi nedeniyle öldürdüğü iddia edildi.

JinNews’te yer alan habere göre cinayetin ardından gözaltına alınarak tutuklanan Ali, kefaletle serbest bırakıldı.

Ali’nin serbest bırakılmasına tepki gösteren Urooj’un kardeşi Yasir Ikbal, 14 Aralık’ta yapılacak duruşmada karara itiraz edeceğini söyledi.

RSF’nin Asya-Pasifik Masası Başkanı Daniel Bastard, “Pencap polisi ve adli makamları, bu suçun cezasız kalmamasını sağlamak için her şeyi yapmaya çağırıyoruz. Bu kadın cinayeti, Pakistan’da hüküm süren ataerkilliğin sürekli baskılarına rağmen açıkça çalışmak için büyük cesaret gerektiren kadın gazetecilerin durumunun bir örneği” dedi.

Gazetecilerin yüzde beşi kadın

RSF’nin Pakistan’da ortak çalışma yürüttüğü Özgürlük Ağı’nın 2018 raporuna göre, ülkede gazeteci kadınların oranı yüzde 5’ten daha az.

Gazeteci kadınlar düşük maaş, psikolojik ve cinsel şiddet, ailelerin “erkeklerin ağırlıklı olduğu bir ortamda çalışmamaları” yönünde baskıları gibi birçok ayrımcı uygulama ve şiddete maruz bırakılıyorlar.

RSF’ye açıklama yapan Pakistan’ın ilk kadın savaş muhabiri Asma Şirazi, “Gazeteci kadınlar korku ortamında çalışıyor” diye konuştu.

Pakistan, RSF’nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 142’nci sırada yer alıyor.

Previous post
Batman Valiliği eylem ve etkinlik yasağını uzattı
Next post
Adli tıp uzmanı: Rabia Naz kesinlikle yüksekten atlamış olamaz