Ana SayfaÇalışma YaşamıPertek’teki kadınların hedefi 8 Mart’ta emeklerini kooperatifleştirmek

Pertek’teki kadınların hedefi 8 Mart’ta emeklerini kooperatifleştirmek

HABER MERKEZİ – Dersim Pertek’te bir takı atölyesi açarak 200 kadına eğitim veren Pınar Baş, hedeflerinin 8 Mart’ta bu çalışmayı kooperatifleştirerek, kadınlara istihdam alanı yaratmak olduğunu söylüyor.

Pınar Baş, İzmir’de yaşarken hobi olarak yaptığı takıların ilgi görmesi üzerine memleketi Dersim’in Pertek ilçesine dönerek kadınlara eğitim verdiği bir atölye açtı.

Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan’ın desteğiyle bu atölyeyi açtığını belirten Baş, bu süreci şöyle anlattı:

“Toptancıların taleplerine cevap olabilmek için seri üretime geçmem gerekiyordu. Bunun için de bir ekibe ihtiyacım vardı. Bu ekibi kendi ilçemdeki kadınlardan oluşturmak istedim. Yoğun talep üzerinde 1 hafta içerisinde hazırlıklarımı tamamlayarak, atölye çalışması başlattım.”

Mezopotamya Ajansı’ndan Semra Güzel’e konuşan Baş, Pertek’e gelirken en fazla 30 kadına ulaşabileceğini düşündüğünü ancak atölyeye 200 kadının geldiğini söyledi.

“Ayrıca takı eğitimini almak isteyen kadınların birçok el emeği çalışması olduğunu öğrendim. Kadınların el yatkınlıkları ve el becerilerine göre çalışmalar da başlattık. Kocaman bir ekip oluşturduk. Gelen her kadının büyük işler başarabileceğini gördüm.”

‘8 Mart’ta kooperatif kurmak istiyoruz’

Baş, bu çalışmaların sonucunda amacının 8 Mart’ta kadın kooperatifi kurmak olduğunu ifade etti.

“Bundan sonraki süreçte el emeği çalışmamızı kooperatif bünyesinde yapmayı amaçlıyoruz. Kadın kooperatifini oluşturmak için araştırmalarımızı başlattık. Eğer bu süreç istediğimiz gibi ilerlerse 8 Mart’ta kadın kooperatifini kuracağız.
Buraya gelen kadınların maddi durumu kötü, ihtiyaçları olduğu için geliyorlar. Eğitimlerini alan kadınların üretime dahil olmasını ve kendi ekonomik özgürlüklerini sağlamalarını istiyorum. Pertekli kadınlar olarak büyük işler yapacağımıza inanıyorum. Tüm kadınlara ilham kaynağı olabilecek bir çalışmaya imza atacağız.”

‘Dayanışarak emek vermek çok güzel’

Atölyeye katılan kadınlar da belediyeden kadınlara istihdam yaratılması için eğitimlerin verileceği duyurusuyla geldiklerini belirterek “Atölyenin yapılması ilçe kadınları açısından çok güzel oldu. Kadınların kendi ayakları üzerinde durması, sosyalleşmesi, kendi kazancını elde etmesi için çabalaması güzel. Dayanışarak emek vermek çok daha güzel” diyerek bu tür aktivitelerin sürmesini istedi.

Previous post
2019'da bin 674 HDP'li gözaltına alındı, 200'ü tutuklandı
Next post
BirGün: Basın İlan Kurumu gazetemize ilan ve reklam akışını durdurdu