Ana SayfaGüncelPrim borcu olan 5 milyon kişi sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak

Prim borcu olan 5 milyon kişi sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak

HABER MERKEZİ – İstanbul Tabip Odası, GSS prim borcu olan yurttaşların 1 Ocak’tan itibaren sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak olmasına ilişkin “sağlık hizmeti alabilmek için GSS primi, ilave ücret, katılım payı gibi ödemek gibi bütün uygulamalar kaldırılmalı” diye belirtti.

1 Ocak 2020 itibarıyla Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) BAĞ-KUR veya genel sağlık sigortası (GSS) prim borcu bulunanlar sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak.

Söz konusu duruma ilişkin İstanbul Tabip Odası bir basın toplantısı düzenledi.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saib, “Eğer borç erteleme olmazsa 5 milyon kişi sağlık hizmetinden yararlanamayacak” dedi.

Saib, prim borçlarının ödenememesini ise ekonomik krizin çok hissedildiğinin bir göstergesi olarak değerlendirdi.

Prim borçlarını ödeyemeyenlere sağlık hizmetlerinden yararlanması için verilen sürenin 31 Aralık 2019 tarihinde sona ereceğini hatırlatan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kılıç da “’Kriz yok, işsizlik azalmakta, herkes mutlu mesut yaşamaktadır’ diyen iktidar sahipleri, milyonlarca yurttaşın genel sağlık sigortası primlerini neden ödeyemediklerini kamuoyuna açıklamak durumundadırlar” dedi.

GSS prim borcunu ödeyemediği için sağlık hizmeti alamayacak olanlar için geçici değil kalıcı çözümler getirilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıç, taleplerini şöyle sıraladı:

“Yasanın açık hükmüne karşın SGK’nin topladığı sağlık primlerinin emeklilik fonuna aktarılmasından vazgeçilmeli; sağlık fonunda biriken kaynak yoksulların, işsizlerin sağlık hizmetinden yararlanması için kullanılmalıdır.
“Emekçilerin alın teriyle kazanıp ödedikleri GSS primlerinin özel hastane patronlarına peşkeş çekilmesinden vazgeçilmelidir.
“Ülkenin bütün vatandaşları için bütün sağlık hizmetleri ücretsiz olmalı; sağlık hizmeti alabilmek için GSS primi, ilave ücret, katılım payı gibi ödemek gibi bütün uygulamalar kaldırılmalıdır.
“GSS uygulamasından vazgeçilmeli, sağlık harcamaları Genel Bütçe kaynaklarından karşılanmalıdır.”

Yerel seçimden önce süre uzatılmıştı

En son 29 Mart 2019 tarihinde, yani 31 Mart yerel seçimlerinden iki gün önce yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca, prim borcu bulunanların sağlık hizmetlerinden yararlanma süresi 31 Aralık 2019 tarihine kadar uzatılmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Zorunlu deprem sigortasında asgari prim tutarları arttırıldı
Sonraki Haber
HDP'den sıcağı sıcağına ikaz: Eğer Boğaz’da bir kaza olursa bilin ki bu planlıdır